Rendeződhet a Hunyadi tér sorsa

– Nem épül mélygarázs a Hunyadi téren, viszont a tér nyolcvan százaléka megújul idén – mondta a 168 Óra Online-nak a Terézvárosi Önkormányzat sajtófelelőse, Szilágyi Erika. Az önkormányzat új tervekkel állt elő és leült egyeztetni a helyi lakosokkal, valamint a fakivágás ellen szinten folyamatosan készültségben lévő civilekkel.

2009. július 10., 16:24

Terézvárost az utóbbi pár évben folyamatosan rázták meg a botrányok. A kerületben korábban a postamúzeumot, a balettintézetet és több, Andrássy úti ingatlant is áron alul értékesítettek, a hatóságok több eladás miatt indítottak nyomozást. A helyi Fidesz-KDNP emiatt állandó nyomás alatt tartja az MSZP-SZDSZ-többségű önkormányzatot. Sokan sejtetik: Verók István polgármester maga is tudott azokról a vélhetően korrupciós ügyletekről.

Felháborodott civilek

A helyieket felháborította, hogy az önkormányzat ki akarja vágni a Hunyadi téri és a Nagymező utcai fákat is, hogy mélygarázsokat építsenek. A történethez hozzátartozik, hogy a hatodik kerületben található a legkisebb zöldfelület Budapesten, ugyanakkor ütközőtől ütközőig parkolnak az autók az utcákon. Itt egy lakosra 0,9 négyzetméter zöldfelület jut – írta a Hunyadi térről

írt cikkében a Budapest Jövője blog.

A fakivágások ellen mindkét helyszínen erős civil szervezetek alakultak, amelyek eddig sikeresen akadályozták meg, hogy mélygarázsok épüljenek. A befektetők elálltak a kiírt tenderektől, illetve a kerület lecsúszott egy EU-s pályázatról is.

A kerület vezetése most stratégiát váltott: bejelentették, hogy nem épül mélygarázs és leültek egyeztetni a Hunyadi tér sorsáról a civilekkel és a lakosokkal. Az önkormányzat sajtóosztályától megtudtuk:

új terveketdolgoztak ki a tér megújítására, amit leegyeztettek a civilekkel is.

– Fakivágás viszont lesz. Azt a hét fát, amire köteleztek bennünket és életveszélyesek, mindenképp ki kell vágnunk – jelentette ki Szilágyi Erika, aki lapunknak azt mondta: öt különböző tanulmány mérte fel a téren a fák állapotát és ebből négy talált kivágandó, életveszélyes fát.

Paradigma-váltás

A kerület korábban mindkét mélygarázzsal kapcsolatos beruházásnál arra hivatkozott: állandósultak a parkolási problémák.

– Valóban vannak parkolási gondjai a kerületnek – értett egyet az önkormányzattal Temesvári Szilvia, az Ökotárs Alapítvány munkatársa, és a civil tiltakozások egyik résztvevője. Szerinte a konfliktus abból származik, hogy két nagyon különböző szemléletmód jelenik meg az önkormányzatnál és a civileknél. – Ők logisztikailag gondolkoznak. Van x számú autó, azt valahogy át kell terelni, be kell terelni. A másik szemléletmód azt mondja, hogy sem a Nagymező utca, sem az Andrássy út nem egy csatorna, ahol a lehető legtöbb autót át kell ereszteni. Ez az a hely, ahol korzózunk, ahol emberek sétálnak, vásárolnak, találkoznak egymással – fejtette ki a Temesvári Szilvia, aki hozzátette: – Attól még, hogy a központban van, nem azt jelenti, hogy ide kell minden autót beterelni és eltárolni.

Az önkormányzat új tervei szerint nem is épül mélygarázs a Hunyadi tér alá, sőt, a jövőben forgalomcsillapításon is gondolkoznak. Paradigma-váltás történt tehát: megpróbálnak kiegyezni a helyiekkel és az ő igényeikhez igazítani a tér megújítását.

Átalakul a tér

A Csengery utcából, amely a Hunyadi téri Vásárcsarnok és a tér között húzódik, pár éven belül sétálóutca lehet. Az viszont már biztos, hogy az utcában árusító az őstermelők állandó, fából készült standokat kapnak majd – tudtuk meg az önkormányzat sajtófelelősétől. Szilágyi Erika hangsúlyozta: az önkormányzat ragaszkodik az életveszélyes fák kivágáshoz, függetlenül a mélygarázstól.

A kerület összesen 50 millió forintot költ 2009-ben a Hunyadi térre. Az első ütem július 20-tától indul, amikor is a játszótér újul meg. Egy hónap alatt készül el ez a rész, amelyet külön biciklitárolóval egészítenek ki.

A következő ütemekben sorra újítják fel a sportpályát, a „randipontot” és a kutyafuttatót, amellyel párhuzamosan halad majd a nyilvános wc felújítása.

Az őstermelői pavilonok és a piac is megújul, ám ezek átadása áthúzódhat a következő évre. A bóvlipiac megszűnik, viszont az őstermelők faszerkezetes, esztétikus pavilonokba költözhetnek. – Nem is kevés, de nem is sok ez az 50 millió forint – mondta Szilágyi Erika, aki hangsúlyozta: a mostani terveket előre egyeztették a civilekkel.

Kételyek

Az idilli képet csak egyvalami zavarhatja meg. Kis képzavarral élve, a megújult tér felett Demoklész kardjaként lebeg, hogy továbbra is gondokat okoz a belvárosban a parkolás. Az önkormányzat sajtóosztálya szerint nincs tervbe véve mélygarázs építése, viszont így a kérdés megoldatlan marad. A civilek pedig továbbra is bizalmatlanok az önkormányzattal szemben.