Reagált a BM a vízumszankcióra

Pintér Sándor szerint bosszút áll Biden a magyarokon, mert Magyarország nem adja ki a kettős állampolgársággal rendelkező magyarok adatait Amerikának. 

2023. augusztus 1., 14:25

Szerző:

Az Egyesült Államok korlátozta a Magyarországról érkezők vízummentességét, mivel az egyszerűsített honosítási eljárás során közel egymillióan kaptak magyar állampolgárságot 2011 és 2020 között biztonsági ellenőrzés nélkül, amint azt korábban megírtuk.

„Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!”

 – áll a Belügyminisztérium közleményében.

David Pressman amerikai nagykövet szerint az Egyesült Államok kormánya évek óta foglalkozik ezzel a „biztonsági sebezhetőséggel”, de a magyar kormány nem foglalkozik ezzel – számol be a Telex.

 

Augusztus elsejétől a magyar útlevéllel rendelkezők számára az úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszer (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) két évről egy évre csökken, és csak egyszeri használatra lesz érvényes.

(Pintér Sándor belügyminiszter távozik meghallgatásáról, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának üléséről az Országgyűlés Irodaházában, Budapesten 2016. május 31-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)