Az USA korlátozta a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességét

Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezők számára az elektronikus utazási engedélyezési rendszer (Electronic System for Travel Authorization), azaz az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

2023. augusztus 1., 12:12

Szerző:

Az Egyesült Államok szigorúan korlátozta a Magyarországról érkezők vízummentességét – hívta fel a figyelmet a Politico

Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár kilencven napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. Ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

A döntés csak az augusztus 1-je után beérkezett kérelmeket érinti, a korábban kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek.

A programban negyven ország vesz részt, ezek közül csak a magyar utazókat érinti a döntés.  Az amerikai nagykövetség közleménye szerint a magyar kormány nem biztosította a rendszer biztonsági követelményeinek teljesítését, mivel 2010-ben állampolgárságot biztosított a határon túli magyaroknak. Az amerikaiak szerint az egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember kapott magyar állampolgárságot 2011 és 2020 között megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül. A közlemény szerint a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a VWP követelményeinek minden szempontból megfeleljen.  (A VWP egy átfogó biztonsági együttműködés az Egyesült Államok és a kijelölt partnerei között, amely azért jött létre, hogy védje az amerikai emberek és az Egyesült Államokba utazók biztonságát.)

A módosítás azonnali hatályú, és mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezelik. 

 „Ez egy igazán szerencsétlen nap” – fogalmazott David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, majd hozzátette: az Egyesült Államok nem erre az eredményre törekedett.

(Kiemelt képünk: Philippe TURPIN / Photononstop / Photononstop via AFP)