Rabbiavatással és az első vidéki kóser étterem megnyitójával zárult a Zsinagógák Hete

A második világháború óta először avattak ortodox rabbit Debrecenben. A Piac utca 5-7. szám alatti Zsidó házban megnyílt az első vidéki kóser étterem, a Hamsza.

2022. szeptember 8., 13:59

Szerző:

„Faigen Sámuelt - az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség és a Chábád-Lubavics mozgalom rabbiját szerdán, a Pásti utcai Zsinagógában iktatták be a helyi zsidó hitközség élére. Ezután hivatalosan is megnyitották a hitéleti és kulturális programoknak is helyet adó “Zsidó-házat” a Piac utca 5-7. szám alatt” – olvasható az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség közleményében. 

A Pásti utcai Zsinagógában megtartott szertartáson Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija beszédében felidézte Faigen Sámuel pályafutását.

Az újdonsült rabbi és felesége 12 évvel ezelőtt költöztek Debrecenbe New Yorkból, ahol a központi jesivában tanult. Magyarországra költözése után Budapesten folytatta tanulmányait. Faigen először hitéleti programokat szervezett az Debrecenben tanuló izraeli diákok számára. Később ő is és a felesége is megtanultak magyarul, és fokozatosan bevonódtak a magyar zsidó közösség életébe. A helyi zsidó közösség összefogásáért folytatott munka tette lehetővé, hogy a második világháború utáni időszakban először avathattak ortodox rabbit Debrecenben.

David Lau, Izrael Állam askenázi főrabbija, aki a zsinagóga melletti holokauszt-emléktáblára utalva megemlékezett arról, hogy sokan a közösségből egyedül maradtak a 80 évvel ezelőtti gonoszsággal szemben. Ma Debrecenben a zsidó közössége „nincs egyedül, van rabbija, és partnerként kezeli az egész város.” Lau főrabbi szerint országunkban a zsidó közösség példa nélküli reneszánszát éli, egymást után nyílnak a zsinagógák, és egyre többen járnak iskolákba, imaházakba, és mindez az EMIH-nek és a törekvéseiket támogató magyar kormány támogatásának köszönhető. 

Ezt erősítette meg beszédében Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is, aki szerint a kormány minden támogatást megad, de ahhoz, hogy ilyen élő és aktív közösség legyen, mint Debrecenben, olyan vezetőkre van szükség, mint a most beiktatott Faigen rabbi és felesége.


A rabbiavatás után nyitották meg hivatalosan a debreceni Zsidóházat a Piac utca 5-7. szám alatt, mely hitéleti, kulturális és oktatási programok mellett az első vidéki, minőségi kóser étteremnek, a Hamszának is otthont ad. Ezt - saját bevallása szerint - a szintén jelen lévő, Puskás István alpolgármester is kipróbálta már. Szerinte Debrecen városa azért működik jól, mert olyan közösségek alkotják, mint például a helyi zsidóság.


A debreceni események zárták az EMIH idei, Zsinagógák Hete rendezvénysorozatát, ami augusztus 28-án, a már hagyományosnak számító Sóletfesztivállal kezdődött és változatos zenei és kulturális programokat kínált az érdeklődőknek Budapesten és vidéki helyszíneken.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Budapest, 2019. szeptember 22., Menachem Myers, az új szentendrei Glitzenstein Sámuel, az új budapesti zsinagóga rabbija az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) két új tóratekercsének avatási ünnepségén a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékműnél 2019. szeptember 22-?n.
MTI/Kovács Tamás)