Zsinagógák Hete: Hegedűs a háztetőn, Sóletfesztivál és litográfia kiállítás

Mutatjuk, milyen programokkal indul a Zsinagógák Hete a hétvégén.

2022. augusztus 26., 13:10

Szerző:

Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség idei, Zsinagógák Hete című rendezvénysorozata remek szabadtéri és kulturális kikapcsolódást nyújt a nyár utolsó hétvégéjére és az ősz első hetére, a még meleg nappalokra és a már hűvös estékre.

A Zsinagógák Hete Augusztus 28. vasárnap, és szeptember 7. szerda között kerül megrendezésre. Az EMIH sajtóközleményben adott tájékoztatást a rendezvényről. Nézzük, mi vár az érdeklődőkre!

Augusztus 28. Vasárnap – Sóletfesztivál

A Budai Parkszínpadon immáron hetedik alkalommal rendezik meg a Sóletfesztivált Budapesten. A látogatók belekóstolhatnak Magyarország, Izrael és Líbia ízeibe. Lesz vegán sólet és kóser édesség is. A családoknak remek alkalom lesz a kiruccanásra, mert a színpad mellett ugrálóvár, vetélkedők és kézműves foglalkozások és társasjátékok várnak a gyerekekre. A fesztivál mellett koncertet ad a Kalap Jakab és a Hot Jazz Band zenekar, a Babka-báb társulat zsidó meséket ad elő.

„Ezzel a fesztivállal is szeretnénk megmutatni, hogy a zsidóság nyitott,
befogadó, folyamatosan fejlődő közösség, amely ugyanakkor büszkén őrzi hagyományait” 

– mondja Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Szintén a Budai Parkszínpadon zsidó témájú vagy zsidó szerzők által komponált filmzenék fognak felcsendülni a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában. A zenekar nagyon örült a felkérésnek. A koncert műsorába bekerült a West Side Story és a Hegedűs a Háztetőn John Williams-féle feldolgozása, az Exodus, más, repertoáron lévő, felújított darabok és még a zenekartól soha nem hallott filmzenék is.  

A Zsinagógák Hete

A programsorozat részeként augusztus 30-án kedden nyitják meg először a megújult Vasvári Zsinagógát a közönség előtt. 

A zenei és gasztronómiai utazással töltött vasárnap után auguszuts 31-én Szentendrén a képzőművészet veszi át a stafétát: Flamm Ferenc litográfiáiból nyílik kiállítás. A zene ezen a napon sem marad el: a szlovákiai Mojse Band trió játékát hallgathatják a programra látogatók. Szeptember 3-án a Budai várban található zsidó emlékhelyek nyílnak, szeptember 4-én megtekinthető lesz a Komádi Gyermekotthon lakóinak mindennapjai által ihletett előadás, ami után a Snétberder Zenei Tehetség Központ tanulóinka koncertjét élvezhetik a szórakozni vágyók. Márai Sándor feleségének, Lolának a naplójából Schell Judit olvas fel majd szeptember 5-én. Szeptember 7-én átadják a debreceni Zsidóházat, mely kulturális, oktatási és hitéleti programoknak ad helyet a kóser Hamsza étterem mellett. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

2022. október 1., 10:28

A nemzetközileg is elismert írót több napos programsorozattal köszöntik majd fel. Többek között bemutatják legújabb, szociografikus és önéletrajz iheltésű regényét is, a Rémtörténeteket.

2022. szeptember 29., 06:46

Ötvenkilenc éves korában meghalt Coolio, polgári nevén Artis Leon Ivey Jr., a kilencvenes években ismert amerikai rapper.

2022. szeptember 28., 13:46

Hetvenkét éves korában elhunyt Axt László, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas artistaművész – tudatta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kedden az MTI-vel.