A legotthonosabb fesztivál

A hagyományos sóletpartin – amikor a fő­­ szer­­vezők köszönettel zárják a Pozsonyi Piknik szezonális rendezvényét, s egyben rá­­térnek a következő piknikévad feladataira – jelentette be Lajsz András Pozsonyi úti éttermében tavaly decemberben Rédei Éva, hogy hátralép.

2014. szeptember 6., 09:45

Fárasztó volt az öt év a kezdetektől, ráadásul megnyúlt térben a lipóciai fesztivál, úgyhogy a teljes szervezést Bubics Ádám intézi, jelezte Éva a piknikes sóletünnepen.

Bubics Ádám már majdnem két évtizede „kultúrerő” a XIII. ke­­rü­­letben, az önkormányzat kulturális intézményeinek a vezetője, és társalapítója is a Pozsonyi Pikniknek. Említi, jó régen volt, még 2000-ben, amikor a Szent István parki nyáresti koncertek közönsége javasolta, legyen valami nagyobb fesztivál Újlipótvárosban. Ennél többet akkor senki sem mondott.

„Aztán évekkel később megkeresett Rédei Éva az ötletével. Ő ta­­lálta ki a Pozsonyi Pikniket, ma is ő a »szíve-lelke« az egésznek. Én bátornak tartottam őt, hogy ebbe belevágott, ő pedig bízott bennem. Az elejétől együttműködtünk. S bár most visszavonult, azért még mindennap beszélünk, segít nekünk kapcsolatokkal, ba­­ráti szavakkal. Az operatív munkát persze mindig is mi vittük, a ke­­rületi kultúrcsapat, úgyhogy nem új rendezvény ez számunkra” – jegyzi meg Bubics Ádám.

Viszont lényegesen több a munkájuk, mint eddig. Az első piknik a Jászai Mari térnél volt, kis színpaddal, kis körben, amolyan szom­­­szédünnep a Láng Téka körül. Délután indult, este nyolckor véget ért. Idén azonban megtelnek a Pozsonyi út keresztutcái is – egészen a Szent István parkig. Egyre több a színházi produkció, és most először a Nemzeti Filharmonikusok is erkélykoncertet adnak.

Különben ahogyan közeledik a piknikszombat, úgy csökken Bubics Ádámnál és csapatánál az alvással töltött órák száma. A rendezvény napjaiban pedig összeérnek a nappalaik és az éj­­szakáik.

„Fontos, hogy az itt élők már évek óta segítik a munkánkat. Kö­­szönjük nekik! Csakis együtt értük el, hogy a Pozsonyi Piknik két­­ségkívül Budapest egyik legkedélyesebb, legotthonosabb kulturális és gasztronómiai fesztiválja lett” – hangsúlyozza a fő szervező.

K. Á.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.