A legotthonosabb fesztivál
A hagyományos sóletpartin – amikor a fő szervezők köszönettel zárják a Pozsonyi Piknik szezonális rendezvényét, s egyben rátérnek a következő piknikévad feladataira – jelentette be Lajsz András Pozsonyi úti éttermében tavaly decemberben Rédei Éva, hogy hátralép.
Fárasztó volt az öt év a kezdetektől, ráadásul megnyúlt térben a lipóciai fesztivál, úgyhogy a teljes szervezést Bubics Ádám intézi, jelezte Éva a piknikes sóletünnepen.
Bubics Ádám már majdnem két évtizede „kultúrerő” a XIII. kerületben, az önkormányzat kulturális intézményeinek a vezetője, és társalapítója is a Pozsonyi Pikniknek. Említi, jó régen volt, még 2000-ben, amikor a Szent István parki nyáresti koncertek közönsége javasolta, legyen valami nagyobb fesztivál Újlipótvárosban. Ennél többet akkor senki sem mondott.
„Aztán évekkel később megkeresett Rédei Éva az ötletével. Ő találta ki a Pozsonyi Pikniket, ma is ő a »szíve-lelke« az egésznek. Én bátornak tartottam őt, hogy ebbe belevágott, ő pedig bízott bennem. Az elejétől együttműködtünk. S bár most visszavonult, azért még mindennap beszélünk, segít nekünk kapcsolatokkal, baráti szavakkal. Az operatív munkát persze mindig is mi vittük, a kerületi kultúrcsapat, úgyhogy nem új rendezvény ez számunkra” – jegyzi meg Bubics Ádám.
Viszont lényegesen több a munkájuk, mint eddig. Az első piknik a Jászai Mari térnél volt, kis színpaddal, kis körben, amolyan szomszédünnep a Láng Téka körül. Délután indult, este nyolckor véget ért. Idén azonban megtelnek a Pozsonyi út keresztutcái is – egészen a Szent István parkig. Egyre több a színházi produkció, és most először a Nemzeti Filharmonikusok is erkélykoncertet adnak.
Különben ahogyan közeledik a piknikszombat, úgy csökken Bubics Ádámnál és csapatánál az alvással töltött órák száma. A rendezvény napjaiban pedig összeérnek a nappalaik és az éjszakáik.
„Fontos, hogy az itt élők már évek óta segítik a munkánkat. Köszönjük nekik! Csakis együtt értük el, hogy a Pozsonyi Piknik kétségkívül Budapest egyik legkedélyesebb, legotthonosabb kulturális és gasztronómiai fesztiválja lett” – hangsúlyozza a fő szervező.
K. Á.