A pszichiátriai intézet döbbenetes körülményei miatt tiltakozik a jogvédő szervezet

Megütközéssel, de nem meglepve értesült az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért a szentgotthárdi pszichiátriai otthonban tapasztalt állapotok miatt.

2023. augusztus 13., 13:36

Szerző:

A pszichiátriai gondozottak jogvédelmére is szakosodott civil szervezet már számos visszásságra hívta fel a figyelmet az otthon működésével kapcsolatosan, amelyről több ombudsmani jelentés is készült az elmúlt évtizedekben.

Néhány napja a sajtó hívta fel a figyelmet a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában tapasztalt áldatlan közegészségügyi állapotokra, jelesül az otthon lakóit ellepő ágyi poloskák tömegére.

Nem ez az első eset, hogy az otthon a média célkeresztjébe kerül. 2015. június elején, az Alapjogi Biztos jelentésére hivatkozva a Medical Online számolt be arról, hogy túlzsúfoltság és hiányos ellátottság jellemzi az intézményt, ahol a bentlakóknak a fogvatartottakhoz hasonlóan „rabruhát” kellett viselniük, hogy megakadályozzák az otthon elhagyását.

Érdekes – teszik hozzá –, hogy a mostani jelentések közel 200 fővel kevesebb bentlakóról szólnak. Az Ombudsman azonban már 2010. áprilisában és 2013. júliusában is felhívta az intézményt az alapjogi visszásságok orvoslására.

„Az utóbbi jelentésből arra is lehetett következtetni, hogy a betegeknek kiadott költőpénz csekély összege miatt voltak, akik a testüket bocsátották áruba, és ezt a vezetőség elnézte. Alapítványunk közel 20 évvel ezelőtt már továbbított panaszokat az Otthonnal kapcsolatban, de volt, hogy szexuális zaklatás miatt kellett bejelentést tennünk” – áll a szervezet által az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Varga György/MTI)

 

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.