Ennyit költ az átlag magyar prostituáltakra

Az Eurostatnak a prostitúcióra is van statisztikája, pontosabban arra, hogy mennyit költenek az emberek szexuális szolgáltatásokra.

2023. október 20., 17:42

Szerző:

Miután kiderült, hogy egy hazai háztartásra átlagosan közel 13 millió forint megtakarítás jut, szembesülnünk kell azzal a statisztikai adattal is, miszerint – az Eurostat információi alapján – az átlag magyar 15 800 forintot költött prostituáltakra a tavalyi évben. Ezzel elég messze vagyunk a görögöktől, akik az országos GDP fél százalékát prostituáltakra költik, de azért az uniós élmezőnybe beférünk, a negyedik helyen állunk – írta meg a Pénzcentrum.

Belgiumban 2022-ben 1,1 milliárd eurót, míg Görögországban valamivel több mint egymilliárd eurót költöttek prostitúcióra. A képzeletbeli dobogóra még Portugália került fel 751 millió euróval. Itthon 2022-ben összesen 391,1 millió eurót költöttek prostituáltakra, ami a negyedik az uniós rangsorban és egyben azt is jelenti, hogy több mint tízszer annyit, mint a románok és a szlovákok, de a svédeknél is ötször annyit.

A rangsor végén Észtország áll, ahol a statisztikák szerint mindössze 5,6 millió euró volt a szexköltés.

Az Eurostat által euróban megadott összeg 153 milliárd forintnak felel meg, így fejenként, egy átlagos lakos mintegy 15 800 forintot költött a szexmunkások szolgáltatásaira a tavalyi évben. Ez ugyan kevesebb, mint a 2019-es 19 980 forint, ám a válság idején szinte megfeleződött ez az összeg.

Meg kell jegyezni, hogy a magyar női jogvédő szervezetek azért kampányolnak, vegyük észre: a prostituáltak jelentős része emberkereskedelem és szexuális kizsákmányolás, azaz bűncselekmény áldozata.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)