Professzorok tiltakoznak a Debreceni Egyetem modellváltása ellen

Az aláíró professzorok valamennyien az MTA doktorai, hatan akadémikusok.

2021. január 25., 09:55

Szerző:

 

Január 24-én, vasárnap este állásfoglalást adott ki a Debreceni Egyetemen (DE) történtekről a 21 Debreceni Professzor elnevezésű Facebook-közösség - írja a Debreciner.hu

A professzorok ismeretei szerint - a korábban megjelent hivatalos sajtóközleménnyel ellentétben - nem történt széleskörű egyeztetés a DE modellváltással kapcsolatban: az egyetem közössége sem a 2021–24. évekre szóló Intézményfejlesztési tervet, sem a modellváltási stratégiát előzetesen nem ismerhette meg - írták. „Szemben a közleménnyel, nem történt széles körű és intenzív egyeztetés az egyetem történetében talán legnagyobb horderejű változás tervéről, céljáról, indokairól, előnyeiről és hátrányairól, következményeiről. A szenátus tagjai sem kaptak és így nem is osztottak meg dokumentált információkat választóikkal, jóllehet ez az egyetemi, de nem csak az egyetemi demokrácia alapja” - áll a közleményben. 

A professzorok szerint „semmi sem indokolta a szenátus rendkívüli ülését: egy ilyen súlyú kérdés széles körű és nyilvános előkészítést igényel” – emellett szegedi és pécsi példákat hoznak fel arra, hogy a másik két egyetemen másként értelmezik a nyilvánosságot a vezetők, mint a debreceniben.  

A professzorok a levél végén elmondják, hogy nem feltétlenül a döntés tartalmával, hanem annak előkészítésével van gondjuk. „Ez az itteni rendkívüliség és zártság most is erős kételyeket és ellenérzéseket ébresztett sokunkban, kétségeket demokráciánk működésében” – olvasható a 21-ek állásfoglalásában, ami így zárul: „Szeretnénk hinni egy olyan egyetemben, mely az értelmiségtől elvárt kritikus és konstruktív szellemű diskurzusra, szabad véleménynyilvánításra és valóságos demokráciára épül.” 

Az aláíró professzorok valamennyien az MTA doktorai, hatan akadémikusok.

A Debreceni Egyetem múlt csütörtökön kezdeményezte, hogy a DE állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át. Erről rendkívüli ülésén, 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött az egyetem szenátusa.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.