Most a vidék jön: újabb postabezárás várható

Lapértesülések szerint újabb postabezárás jöhet: főleg kistelepülések hivatalaira kerülhet lakat.

2024. szeptember 5., 09:30

Szerző:

Bár részleteket egyelőre nem tudni a postabezárás kapcsán, árulkodó lehet, hogy a Magyar Posta mintegy 50 új gépjárművet vesz a mobilposta szolgáltatás kiterjesztéséhez. 

A 24.hu tudósítása szerint Vadai Ágnes (DK) arról kérdezte Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, hogy hányt postahivatalt és pontosan hol akarnak bezárni december 31-ig, miután augusztustól országszerte már csaknem 100 posta bezárásáról döntöttek. A Postás Szakszervezet elnöke sem tudott pontos számot mondani lapunknak, de azt megerősítette, főleg kistelepülések hivatalaira került lakat. Tóth Zsuzsannának nem volt információja arról, hányan veszítették el állásukat, és azt a dolgozóktól származó információt sem tudta megerősíteni, hogy októbertől újabb postahivatal-bezárási hullám jöhet. 

Fónagy János válaszából kiderült:  elvárás a Magyar Postával szemben, hogy költséghatékonyan, hálózatát racionalizálva nyújtson 21. századi, modern szolgáltatásokat.

A Magyar Posta az Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződésben (EPKSZ) meghatározott mintegy 1600 postahely helyett jelenleg csaknem 2150 postával áll az ügyfelek rendelkezésére, de országszerte csökken a forgalom, ezért az EPKSZ adta lehetőséggel élve üzemeltetési módot váltottak néhány településen.

 

Postabezárás előtt és után

Ahogyan arról beszámoltunk, költségracionálás miatt nagyjából 100 postahivatalt zártak be azonnali hatállyal augusztus elsején, az alacsony forgalom miatt ugyanis csak veszteségesen lehetett működtetni őket – számolt be a 24.hu. Úgy tudják, leginkább az 1500 fő alatti kistelepüléseket érint az intézkedés, és bár hivatalos lista nincs ezekről, példaként az alábbiakat említik: Lad, Sonkád, Ecseg, Csokvaomány, Szigetbecse, Homokszentgyörgy, Zalahaláp, Pusztazámor, Pécsely és Sáregres.

A Magyar Posta mélyen hallgat

A lap információi szerint a „Postások” Facebook-csoportban naok óta érkeznek a bezárásokról szóló bejegyzések. Jellemzően1500 fő alatti kistelepüléseket nevesítenek, egyebek közt Lad, Sonkád, Ecseg, Csokvaomány, Szigetbecse Homokszentgyörgy, Zalahaláp, Pusztazámor, Pécsely és Sáregres postahivatala zárt be, vagyis ország egymástól távol eső pontjain egy időben került lakat a postákra. Pontos lista a megszűnő postákról egyelőre nem került nyilvánosságra.

Dolgozói becslések szerint mintegy 90–100 postahivatal zárt be országszerte.

A lap kereste az ügyben a Magyar Posta Zrt.-t, szerették volna megtudni, mi a hivatalos oka a bezárásoknak, hány hivatalt érint, hányan veszíthetik el emiatt az állásukat, valamint azt is, várhatók-e újabb bezárások, választ azonban nem kaptak.

(Kiemelt kép: ATTILA KISBENEDEK / AFP)