Tüntetésen követeltek valódi béremelést a postai dolgozók

Több százan vonultak a gazdasági tárca elé a posta dolgozói közül, szerintük az ő szakszervezeteiket kizárták a tárgyalásból, ami végül csupán 2 százalékos béremelést fogadott el 2023-ra, szerintük az infláció miatt legalább 15 százalékra lenne szükség.

2023. március 4., 14:26

Szerző:

Több száz postai dolgozó vonult a budapesti Batthyány térről a Fő utcára, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium elé szombaton délután. A Hang.hu arról írt, a Kézbesítők Szakszervezete, és a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége az ellen tiltakozik, hogy nem tárgyaltak velük és tagjaikat sem vették figyelmebe akkor, amikor a kormány 2021-ben kizárólag másik két szakszervezettel, a Postás Szakszervezettel és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségével kötött hároméves bérmegállapodást.

Akkor 2023-ra végül 2 százalékos béremelést irányoztak elő, ezt a két megállapodó szakszervezet végül februárra csupán 3 százalékra tornászta fel az új tárgyalások alatt, miközben az infláció egy hónap alatt 25 százalékra emelkedett.

Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke a Hang.hu-nak elmondta, kérelmezték, hogy az új tárgyalásokba már őket is vegyék be, ez végül nem történt meg. És noha a 2021-es megállapodás három év alatt összesen 15 százalékos alapbérfejlesztést irányzott elő, ez szerinte most édeskevés, az inflációt figyelembe véve azonnali, 10 százalékos emelésre lenne szükség.

A demonstráción felszólalt Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke is, aki támogatásáról biztosította a független postásokat. Szerinte van olyan közszférában dolgozó szervezet, ahol már 15, de akár 18 százalékos emelést is elértek, ennek tükrében pedig „elárulja az a dolgozókat, aki 3 százalékos emelésbe belemegy.”

Eközben viszont a Magyar Posta február 28-án még azt is közölte, 1200 dolgozóját elbocsátja, a cég indoklása szerint azért, mert „az Európát sújtó és elhúzódó szankciós energiaválság egyre nehezebb gazdasági környezetet teremt”.

(Kiemelt kép: Postások tüntetnek az érdemi béremelésért 2023. március 4-én. Fotó: Kézbesítők Szakszervezete)