Újabb posták zárhatnak be

A törvényjavaslat szerint elég lenne harmincezer lakosra egy posta, kisebb lesz a csomag, és több csomagküldő-átvevő hely lesz. 

2023. április 26., 20:18

Szerző:

A postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslat szerint a postások helyett kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszközöket vezetnének be, kisebb csomagot lehet majd feladni és mostantól 30 ezer lakosra jut egy hivatal – írja a 24.hu.

Az előterjesztő Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslata szerinti a kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz „olyan kézbesítést ellátó szervezet fizikai jelenléte nélkül üzemelő eszköz, amely megfelel az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben a kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz funkcionalitására és műszaki leírására, valamint telepítésére vonatkozóan megállapított feltételeknek és követelményeknek, és ezzel lehetővé teszi a személyes átadással kézbesítendő postai küldemény kézbesítését vagy a küldemény kézbesítését”.

A postai szolgáltatások szabályai úgy módosulnak, hogy az eddigi húsz helyett tíz kilónál nem nehezebb csomagot lehet majd feladni. Eddig a nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként kellett legalább egy postának lennie. A javaslat szerint mostantól 30 ezer lakosra jutna egy hivatal. 

A javaslat a fogyasztói szokások átalakulásával indokolja a változtatásokat, ugyanis a letéti úton kézbesített postai küldemények száma az utóbbi három évben 30 százalékkal csökkent. Az indoklás szerint a postacsomagok súlyának csökkentése összhangban áll az uniós szabályozással, amely az egyetemes postai szolgáltatás biztosítását csak tíz kilóig teszi kötelezővé.

(Kiemelt képünkön a Magyar Posta címere Budapest-Pestszentlőrinc 6. posta homlokzatán, a Havanna lakótelepen. Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi)