Handó Tündét alkotmánybíróvá, Polt Pétert újabb kilenc évre legfőbb ügyésszé választotta a csonka Országgyűlés

2019. november 4., 19:28

Szerző:

Alkotmánybíróvá választotta az Országgyűlés Handó Tündét, akit 134 igen szavazattal, 27 ellenében választotta meg a Ház hétfőn. A titkos szavazásban 164 képviselő vett részt, hárman érvénytelenül voksoltak.

Handó Tünde, aki jelenleg az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyét veszi át a Fidesz-KDNP jelölése után. Megbízatása tizenkét évre szól.

Stumpf István mandátuma július 22-én járt le, az alaptörvény szerint 15 tagú testület azóta 14 taggal működik. Az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény szerint a testület tagjává minden olyan jogi végzettségű, büntetlen előéletű magyar állampolgár megválasztható, aki 45. életévét betöltötte, de még nem töltötte be a 70. életévét.

A jogszabály szerint az Országgyűlés - kétharmados többséggel - az Alkotmánybíróság tagjait kiemelkedő tudású elméleti jogászok, vagy legalább húszévi szakmai gyakorlattal rendelkező jogászok közül választja.

Handó Tündét 2011. december 13-án választotta az Országgyűlés az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökévé.

Az Országgyűlés plenáris ülése Polt Péter és Handó Tünde az Országgyűlés 2019. november 4-i ülésén
Fotó: Kovács Attila

Az Országgyűlés ezután újabb kilenc évre megválasztotta Polt Péter legfőbb ügyészt. Polt Péter 134 igen szavazatot kapott, 24-en ellene szavaztak. Újraválasztására Áder János köztársasági elnök tett javaslatot.

Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le. Az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé, de korábban - 2000 és 2006 között - egyszer már betöltötte ezt a tisztséget.

Az ellenzéki pártok 35 képviselője nem vette át szavazólapját, így nem vett részt az Országgyűlés döntéseiben.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.