Pluszpénzt kapnak a hétvégén is oltó háziorvosok

A díjazás értéke egy teljes napra 80 ezer forint, fél napra pedig 40 ezer forint.

2021. február 28., 09:47

Szerző:

Külön díjazást kapnak azok a háziorvosi szolgáltatók, amelyeket szabad- vagy munkaszüneti napon járványügyi feladat ellátására köteleztek – közölte a kormány

A díjazás értéke egy teljes napra 80 ezer forint, fél napra pedig 40 ezer forint. Ha az adott időszakra a beoltandók kevesebb, mint fele jelenik meg a rendelőben, akkor a háziorvos a támogatás összegének felére jogosult. Az összeget a háziorvosi szolgáltatók kapják, amelyek kötelesek azt az ellátást végző orvos és szakdolgozó díjazására fordítani. 

Korábban a 168 Óra is részletesen foglalkozott az oltásokat végző háziorvosok nehézségeivel. A nekünk nyilatkozó háziorvos, Jelinek Benjámin azt mondta, hogy kötelességének érzi az oltással járó többletterhek vállalását, és a hétvégi pluszmunkát is.

- De persze az ember szívesebben megy, ha tudja, hogy a vállonveregetésen kívül máshogy is díjazzák a hétvégi oltást – tette hozzá.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyébként korábban kizárta annak lehetőségét, hogy pluszpénzt kapjanak az orvosok. „A háziorvosok kötelező feladatai közé tartozik a védőoltások beadása, és az oltások városi, megyei oltópontokon történő beadásának megszervezése is. Ennek fedezetéül a veszélyhelyzetben alkalmazott átlagfinanszírozást kapják továbbra is a háziorvosok” – válaszolta egy hete az Emmi az ATV megkeresésére.

A kormány azt tűzte ki célul, hogy húsvétra mindenki, aki regisztrált, legalább az első oltást kapja meg. Mivel péntekig 563 ezer ember kapott oltást, ez azt jelenti, hogy a következő öt hétben több mint kétmillió személyt kellene beoltani.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Dimény András)