06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

A háziorvosok az oltások miatti pluszmunka kifizetését kérik

„Ki oltson, ha nem mi?” – fogalmazott egy háziorvos, aki kötelességének érzi akár a hétvégi munkát is, de szívesen venné, ha vállonveregetés helyett kifizetnék a munkáját. 

2021. február 19., 07:30

Szerző:

A Fővárosi Kormányhivatal szerdán levélben kérdezte a háziorvosokat, hétvégén is vállalnák-e az oltások beadását. A Telex birtokába került dokumentum tanúsága szerint a tömeges oltási szakaszban „a hétvégi napokon is szükséges az oltások beadásának biztosítása”, ennek lebonyolításához pedig

„elengedhetetlen a háziorvosok elkötelezett munkája”.

Hogy a háziorvosoknak mennyi pluszmunkát kellene vállalniuk, illetve hogy azért jár-e pluszpénz, nem derül ki a levélből, amelyre egyébként csütörtök délig kellett válaszolniuk az orvosoknak.

A 168.hu-nak nyilatkozó háziorvos azt mondja, kötelességének érzi, hogy vállalja az oltással járó többletterheket, illetve a hétvégi pluszmunkát. Akkor is így lenne ez, ha semmiféle pluszjavadalmazással, ellentételezéssel nem jár az oltási munka. „De persze az ember szívesebben megy, ha tudja, hogy a vállonveregetésen kívül máshogy is díjazzák a hétvégi oltást” – fogalmazott Jelinek Benjámin.  

Erre egyébként van is némi esély: a Háziorvosok Online Szervezetének hétfői fórumán elhangzott, a pluszmunka kifizetését kérik a döntéshozóktól. Hogy mekkora ellentételezésről lehet szó, egyelőre nem tudni.

A vakcina beadása, valamint az ahhoz kapcsolódó adminisztráció jelentős terheket ró a háziorvosokra, főleg az idősebbekre, ő maga azonban megoldandó kihívásként éli meg a helyzetet.

„Mindenki végzi a dolgát. Egyébként is: ki oltson, ha nem mi?”

– kérdi a háziorvos.  

Az oltás egyébként a Fővárosi Védelmi Bizottság mellett működő oltási munkacsoport iránymutatása alapján történik: a háziorvosoknak megküldik a körzetükből regisztráltak neveit, és egyértelmű utasításokat adnak, hogy milyen szempontok alapján kell behívni az oltandókat.

A szükséges eszközökkel történő ellátás Jelinek elmondása szerint eddig zökkenőmentesen zajlott: a vakcinákat tartalmazó ampullákat, a fecskendőket és a dokumentációhoz szükséges nyilatkozatokat a kormányhivatal munkatársa vitte ki neki. Mivel eddig csak a rendelési időn kívül, összesen tíz betegének tudta beadni a fejenkénti két-két vakcinadózist, a többi páciensre szánható idő sem csökkent. „Ha napi ötven embert kell beoltani, akkor ez az út persze nem járható” – mondja a háziorvos. 

Ő egyébként eddig csak a Moderna és az AstraZeneca vakcinájával oltott, de többeket is küldött már oltópontra, hogy ott vegyék fel a Pfizer és a Szputnyik oltóanyagát; egyiket sem övezte különösebb ellenállás a páciensek részéről. Jelinek Benjámin nem is tart ilyesmitől:

„Bár az újtól, az ismeretlentől mindenki fél, amikor az emberek látják majd, hogy a környezetükből beoltottak jól vannak, az meg fogja nyugtatni őket.”

(Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás

05:37

Esni viszont valószínűleg nem fog. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.