Nincs gáz a bevásárlóközpontokban

Az energiaválság nem kíméli a kereskedelmi szektort sem. A hatalmas belterű bevásárlóközpontok egyik legzsúfoltabb időszaka az adventi hetekre esik. Vajon hogyan készülnek az energiaválság árnyékában a fűtési szezonra? Változik-e a bevásárlóközpontok nyitvatartása, maradnak-e el programok?

2022. szeptember 9., 12:43

Szerző:

Megkérdeztük a bevásárlóközpontok üzemeltetőit,  hogy a rezsinövekedés hogyan befolyásolja a bevásárlóközpontok működését. Kíváncsiak voltunk arra is, számíthatnak-e a vásárlók bármilyen korlátozásra. Milyen stratégiai szemléletváltást igényel az energiaválság, milyen lépéseket tesznek a plázák, hogy a megemelkedett rezsiköltségeket hogyan tudják kigazdálkodni?

„Az Allee Bevásárlóközpont takarékossági intézkedései nem újkeletűek és nem is rövidtávúak. A bevásárlóközpontnak elsőként volt hazánkban fenntarthatósági stratégiája, illetve ennek végrehajtását már  elindítottuk korábban” – tájékoztatott Bernád Judit, az Allee Bevásárlóközpont Center menedzsere.

Az Allee mintegy félmilliárd forintot költött megújulása során a fenntarthatóságot szolgáló beruházásokra: 2020-tól például már kizárólag teljes egészében megújuló forrásból származó villamosenergiát használnak a működéséhez. A bevásárlóközpont teljes közös területén energiahatékony LED fényforrásokkal működő világítási rendszert építettek ki, valamint energiatakarékosabb lett a gépészet is. Így összességében évente közel 1,8 millió Kilowatt áramot takarítanak meg.

„Természetesen az energiaválságra proaktívan reagálunk, és további  lehetőségeket keresünk a megtakarításra. A proaktivitás alatt azt értem, hogy a rendszerek működését ismét felülvizsgáljuk és optimalizáljuk. Egyelőre nem tervezünk a bérlőket vagy a vásárlókat érintő drasztikus változtatásokat vagy korlátozásokat, mivel a bevásárlóközpont jelenleg is (akárcsak a múltban) gazdaságosan és nagy odafigyeléssel működtetett. Igyekszünk bérlőinket és vásárlóinkat is megfelelően tájékoztatni, edukálni a témában" – mondta Bernád.

A Westend üzemeltetője, a Gránit Pólus Management Zrt. három hónappal ezelőtt külön szakértői munkacsoportot alakított ki, hogy megvalósítsa a felelős energiafogyasztást célzó projektjét. Első lépésként megvizsgáltak minden olyan gépészeti szolgáltatást és eszközt, melyek akár beruházás nélkül is megtakarítási pontot jelenthetnek, majd létesítményekre szabottan meghatározták a megvalósításra érdemes projekteket.

„Mára egyértelművé vált, hogy nem lehet tovább várni. A gazdasági és társadalmi problémákat már nem lehet külön kezelni, és a gazdasági szereplőknek a pénzügyi, vagyoni eredményük, sőt akár a presztízsük csökkenését megkockáztatva kell döntéseket hozniuk annak érdekében, hogy a társadalmi problémák enyhüljenek. Mindenkinek takarékoskodnia kell, és ha a háztartásoknak ezt meg kell tenniük, akkor a piaci szereplők sem bújhatnak ki a kényelmetlenséggel járó lépések alól” – jelentette ki Gyertyánfy Miklós működési vezérigazgató-helyettes a cégcsoport sajtóközleményében.

Az energiamegtakarítási döntések a Gránit Pólus saját központján túl a cégcsoporthoz tartozó összes létesítményt érintik – így a Westend bevásárlóközpontot és irodaházait, a Papp László Budapest Sportarénát, a MÜPÁ-t, további kisebb irodaházakat, valamint az Intercontinental csoport által üzemeltetett Crowne Plaza Budapest szállodát.

A Westend esetében a bérlők és a látogatók számára leginkább érzékelhető változás a bel- és kültéri világítás csökkentése, valamint a klimatizálás még pontosabb vezérlése lesz. Emellett optimalizálják az elektromos-autótöltők teljesítményét, és az összes lehetséges területen visszafogják az épület nyitvatartási időn kívüli fogyasztását. A módosított működési feltételek október 1-jétől lépnek életbe.

 (Kiemelt fotónk illusztráció: Westend Váci úti bejárata, a Nyugati pályaudvar mellett.MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.