„Pintér takarodj!” Tüntetők foglalták el a Margit híd egyik felét

Több ezer tüntető gyűlt össze, transzparensekkel, zászlókkal követelik a belügyminiszter lemondását. 

2023. szeptember 15., 17:53

Szerző:

„Érted megyünk!” címmel demokrácia napi oktatási tüntetés kezdődött péntek délután fél 5-kor a Margit híd budai hídfőjénél, az Elvis Presley téren. A megmozdulást az Országos Közös Akarat (OKA) néven összefogó több tucat szervezet szervezte, Demokrácia Napi Tüntetés címmel.

A fél 5-re meghirdetett esemény kezdetére több százan gyűltek össze az Elvis Presley téren. Sok a nyugdíjaskorú a diákok és szülők/tanárok mellett, a kezdésre egészen megtelt a tér a demonstrálókkal. „Az unokáinkért tüntetünk” és tanárhiányról, akkumulátorgyárról szóló transzparensek vannak mindenhol, sok a magyarzászló is – tudósított a helyszínről a Telex.

 

Az időközben ezresre duzzadt tömeg negyed 6-kor elindult az Elvis Presley térről a Margit híd fele. „Nincs tanár, nincs jövő”, „Pintér takarodj” és „Orbán takarodj”, „Elegünk van, elegünk van!” skandálással léptek a tüntetők a hídra, a Budáról Pestre tartó autós sávot foglalták el. A híd Pest felé haladó kanyarodósávját is lezárták, az autók ritmusra dudálnak a tüntetőkkel. Buda felé, illetve busszal-villamossal viszont lehet közlekedni a hídon.

 

 

 A tömegben feltűnt számos ellenzéki politikus és aktivista, többek között Tordai Bence (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Hadházy Ákos (független), valamint Pankotai Lili diákaktivista.

A tüntetők este hat órakor megérkeztek a Kossuth Lajos térre, ahol beszédek hangoztak el, amelyről az MTI is beszámolt. A tömeg előtt Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom aktivistája „hatalmi elnyomásról" és „bosszúálló státusztörvényről" beszélt. Hozzátette, az eddigi tiltakozásoknak alig van eredményük, de sikernek tekinti a tanárok-diákok-szülők összefogását, valamint a nemzetközi figyelmet, amit kiváltottak az eseményeik.

Megpihenni továbbra sem szabad, mert a kormány „eltapossa a gyengéket, bátorítja az intézményes rasszizmust", miközben a kiváltságosokat kordonokkal zárja el – hangoztatta Törley Katalin.

Szendrei Zoltán, a PDSZ országos választmányi tagja a rendezvényen bejelentette, hogy az alacsony fizetés miatt elhagyja a tanári pályát, ám a maradók érdekében a bérek emelését és a munkaterhek csökkentését követelte. Sürgette emellett az oktatásra fordított költségvetési keret növelését, valamint önálló oktatási minisztérium felállítását hozzáértő tárcavezető irányításával.

Ezt követően véget ért az Egységes Diákfront tüntetése, de egyre többen csatlakoznak a résztevőkhöz. A Telex helyszíni tudósítója szerint több ezren elindultak a Kossuth Lajos térről a Lánchíd fele, ahol a Fridays for Future klímatüntetéséhez csatlakoznak. A tömeg a rakparton vonul, a rendőrök biztosítják a forgalmat.

Az Alagút tetejéről a tüntetők lelógattak egy hatalmas magyar zászlót, amely az Alagút tetejétől leér egészen az úttestig. Közepén az oktatási tüntetések jelképe, egy piros körben lévő felkiáltójel látható.

(Kiemelt kép: 168.hu / Csík Juci)