Tanítanék: béremelés helyett reálbér csökkentést kaptak a tanárok

A pedagógusoknak a hónap végéig kell dönteniük arról, hogy elfogadják-e a státusztörvénnyel járó státuszváltást.

2023. szeptember 15., 16:35

Szerző:

Számos pedagógust hozott lehetetlen helyzetbe a kormány, mikor a hónapokig tartó tiltakozások ellenére is átnyomta a törvényhozáson a státusztörvényt – írta közleményében a Tanítanék Mozgalom. Mint fogalmaznak: a törvény bevezetése megtörtént, a napokban pedig elkezdődik az az időszak, mikor az érintett pedagógusoknak döntést kell hozniuk: maradnak munkavállalók abban a rendszerben, ami egyre elviselhetetlenebb terheket ró rájuk vagy lemondanak állásukról, ezzel elveszítik a megélhetésüket és a lehetőséget, hogy tanítsanak.

A státusztörvény alapvető változásokat hoz minden pedagógus életében – szögezi le a Tanítanék, szerintük ebben a helyzetben a munkáltatónak törvényes kötelessége részletes tájékoztatást nyújtani az érintett munkavállalók részére. „Mivel a státusztörvénnyel járó státuszváltás elfogadásának időszaka szeptember 15-e és szeptember 30-a között esedékes, így a munkáltatói tájékoztatásnak meg kell történnie szeptember 15-ig. Ehhez képest a Tanítanék Mozgalomnak több száz pedagógus jelezte még a héten is, hogy nem kaptak semmiféle tájékoztatást” – olvasható a közleményben.

Példaként említik, hogy a miskolci tankerület pedagógusaihoz egy 10 oldalas dokumentumot juttattak el 2 példányban tájékoztatás gyanánt. Ha ezt minden pedagógusnak 2 példányban elkészítik, az mintegy 3 millió oldalnyi nyomtatvány – teszik hozzá zárójelben. A dokumentum azonban a béren kívül nem tartalmaz személyre szabott tájékoztatást vagy a pedagógusi életpálya személyes tervezését érdemben segítő útmutatást. Ehelyett a státusztörvény és a törvény végrehajtási rendeletének kivonatát kapták kézhez a pedagógusok. Hogyan kellene megalapozott döntést hoznia a pedagógusoknak egy, az életüket és munkájukat alapjaiban meghatározó kérdésben, ha a kormányzat a saját ígéretét megszegve még az érdemi tájékoztatást is megtagadja tőlük? – teszi fel a kérdést a Tanítanék.

„Nem ez az egyetlen olyan kérdés azonban, amelyben a kormány megszegte az ígéretét. Néhány hónappal ezelőtt még visszamenőlegesen, júliustól 10%-os béremelést ígértek a státuszváltást elfogadó pedagógusoknak. A tankerületek által kiküldött dokumentumok alapján most az 5%-ot sem éri el a pedagógusok 2024 januárjától megajánlott bérének emelkedése.

Hiába harsog mindenhol 10%-ot a kormánypropaganda, egyedül azon pályakezdők kapnak magasabb összeget, (decemberre ígért kifizetési határidővel, visszamenőlegesen) akiknek eddig a jelen törvényben garantált minimumot sem érte el a keresete” – fogalmaz a levél.

A tanárhiány miatt a státusztörvény 24 órára emeli a pedagógusok heti tanítási óráinak számát. Aki az eddigi szabályozásnak megfelelően 22 órát tanított egy héten, az most tehát 10%-os munkateher növekedéssel számolhat, míg a béremelés nem éri el az 5%-ot. Ez reálbér csökkenést jelent – írták.

„Az új jogszabályok bérsávjai igen szélesek, – a kormány a felső határok emlegetésével folyamatosan kampányol is – de a pedagógusok többsége ezen sávok középértékét sem keresi meg több évtizedes munkaviszony után sem úgy, hogy esetleg több hiányszaknak számító tantárgyat is tanítanak” – állapította meg a Tanítanék. 

A mozgalom arra biztatja a pedagógusokat, hogy „éljenek azzal a lehetőséggel, melyet Maruzsa államtitkár többször emlegetett (a tankerületvezetők viszont hárítani próbálják): jelentkezzenek munkáltatójuknál béralku lefolytatására.”

Az oktatásban eluralkodott a káosz, a kormány, illetve Pintér Sándor és gárdája pedig szemmel láthatóan teljesen alkalmatlan az oktatási rendszer irányítására – zárul a közlemény.

(Kiemelt kép forrása: Tanítanék Mozgalom facebook oldala)