Pert nyer a DK az Állami Számvivőszék ellen

A párt emlékeztetett: 11 éve nem volt arra példa, hogy az ÁSZ pert vesztett közhatalmi ügyben.

2021. május 16., 12:32

Szerző:

Nem volt hajlandó megmutatni a DK-nak az Állami Számvivőszék azokat a jelentéseket, amiket a pártnál történt vizsgálatok után készítettek 2011 és 2016 között, valamint 2018-ban. A párt ezért perre ment az ÁSZ-szal, aminek most meg is lett az eredménye: a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a szervezetnek a párt rendelkezésére kell bocsátania ezen iratok másolatát.

A párt sajtóközleményében azt írta: „A DK székházában 2018 novemberében történt tűzeset után az ÁSZ az elégett iratok eredeti példányát követelte tőlünk, minimális türelmet vagy toleranciát sem tanúsítva. Szinte naponta láttuk vendégül az ÁSZ munkatársait, minden segítséget, információt megadva nekik, hiszen nincs mit rejtegetnünk. Az ÁSZ közel sem volt ilyen segítőkész: hiába kértük ki a 2011-2016 évi és a 2018. április 2-4 között, az általuk végzett vizsgálat közben keletkezett iratok másolatát, megtagadták ezt, így kénytelenek voltunk perelni.

A Demokratikus Koalíció most jogerősen pert nyert az Állami Számvevőszék ellen. A Fővárosi Ítélőtábla arra kötelezi az ÁSZ-t, hogy adják ki a kért adatokat a DK részére, és fizessenek perköltséget is. 11 éve nem volt arra példa, hogy az ÁSZ pert veszítsen közhatalmi ügyben."

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)