A Simonka-per több vádlottja is beismerte bűnösségét, egyikük szerint a fideszes képviselő utasításaira végezte feladatait

2020. január 16., 11:27

Szerző:

Csütörtökön folytatódott a Fővárosi Törvényszéken Simonka György büntetőperének előkészítő tárgyalása. A csütörtöki tárgyaláson kiderült, hogy a büntetőper több vádlottja beismerte bűnösségét és elfogadta az ügyészség által indítványozott büntetést – írja a 24.hu.

A tizenkilenced-rendű vádlott, E. Attila elismerte, hogy részt vett egy olyan ügyletben, amellyel több mint kétszázmillió forint jogtalan előnyre tett szert az ügyészség által vázolt, Simonka György által irányított bűnszervezet. A vádlott beismerése miatt észrevételt tett Simonka György, aki nem fogadta el a férfi beismerését.

H. Attila, az ügy huszonharmad-rendű vádlottja szintén beismerte a bűnösségét, ügyvédi kérdésre határozottan elmondta, hogy

Simonka György utasításai alapján végzett el feladatokat.

A Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselője ezután a férfi korábbi vallomását idézte, amelyben tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és felhívta a figyelmet az általa észrevett ellentmondásokra. Szerinte a férfi azért nyilatkozott így, mert fél az ügyészségtől.

M. Antal huszonnegyed-rendű vádlott szintén beismerte bűnösségét, aki túlárazott ingatlanvásárlásban vállalt szerepet. Elmondása szerint nem tudta, hogy a szóban forgó vásárlásához állami, vagy európai uniós támogatási pénzeket vesznek majd igénybe.

M-né W. Erzsébet huszonkilenced-rendű vádlott ugyancsak beismerte bűnösségét.

A bíróság viszont nem fogadta el a vádlottak beismerő vallomását.

Két vádlott esetében azért, mert nem volt teljes a beismerés. A másik két vádlott teljeskörű beismerést tett, de a tanács szerint az eljárás jelen szakaszában még nem tisztázott minden részlet, és a többi vádlott is vitatta a szavaikat. A négy érintett vádlott közül három lemondott a vallomástételről, és a további tárgyalásokon való részvételről.

Az ügy további négy vádlottja egyezséget kötött az ügyészséggel, őket csütörtökön hallgatja meg a bíróság.

Mindez azt jelenti, hogy az ügy nyolc vádlottja ismerte be teljesen, vagy részben az ügyészség vádjait.

Korábban Simonka György és felesége, valamint az első- és másodrendű vádlott sem ismerte be bűnösségét. Mindannyian vallomást kívánnak tenni az eljárás során, Simonka több mint száz tanú meghallgatását kezdeményezte.

Tavaly augusztusban emeltek vádat a fideszes politikus, Simonka György és társai ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Simonka György az ügy harmadrendű vádlottja, a perben összesen 33 vádlott van. Az ügyészség Simonkát tartja a bűnszervezet irányítójának, aminek segítségével vissza nem térítendő költségvetési forrásokat szereztek meg.

Simonkára nyolc és fél év fegyházbüntetést kért a vádhatóság teljes vagyonelkobzás mellett.