Nincs pénzünk, hát feléljük a jövőnket

Tömegesen szüntetik meg idő előtt élet- és nyugdíjbiztosításaikat a magyarok.

2023. március 17., 16:03

Szerző:

A havonta, vagy más rendszereséggel fizetendő életbiztosítások esetében az átlagos szerződéses időszak 10-12 év, ehhez képest a szerződések mintegy fele nem éri meg a tartam végét – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott elemzésében a Bankmonitor.hu. Az elemzés rámutat, hogy a nyugdíjbiztosításoknál a 2014-től fennálló adókedvezmény miatt valószínűleg jobb lesz a fennmaradási arány, de itt is van lemorzsolódás. Nem túl jó a helyzet az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében sem, hiszen csak a pénztártagok mintegy fele fizet rendszeresen. A nyugdíjszakértők szerint a szerződések idő előtti megszüntetése azonban komoly költséggel és pénzügyi veszteséggel járhat.

Az idő előtti szerződésbontásnak a nyugdíjszakértők szerint számos oka lehet: nem volt elég megalapozott a döntésünk, amikor megkötöttük a szerződést, talán rosszul mértük fel az anyagi lehetőségeinket, vagy éppen gyorsan pénzre van szükségünk.

Mivel a megszüntetés komoly veszteségekkel járhat, az elemzésben javaslatokat is adtak, amik esetleg segíthetnek. Átmeneti pénzügyi problémák esetén segíthet a befizetendő összeg értékkövetésének elutasítása, a díjcsökkentés vagy a díjfizetés szüneteltetése is.

Tartósan romló anyagi helyzet esetén pedig a díjmentesítést javasolják, ami 2-3 évig csökkentett szolgáltatást jelent, majd visszafordítható, és a legtöbb biztosítónál lehetőség van arra is, hogy, ha a visszavásárlás mellett döntünk, ezt csak részlegesen tegyük meg.

A visszavásárlás azonban hátrányokkal járhat: lehetséges, hogy kamatadót kell fizetnünk, illetve könnyen lehet, hogy vissza kell fizetni az addig kapott kedvezményeket is.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.