Pedofíliáról kérdezték Böjte Csabát, otthagyta a Népszava újságíróját

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes levette a mikrofont, és elsétált. 

2023. október 9., 10:31

Szerző:

Augusztus 20-án Magyar Becsületrenddel tüntették ki Böjte Csabát, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekmentő szervezet alapítóját, amiért eddig legalább hatezer gyereket emelt ki a nehéz sorsból és adott nekik esélyt az új életre. A lap ennek kapcsán készített vele interjút, majd kitértek a nevelői hálózatában tapasztalt korábbi szexuális visszaélésekre is.

Böjte Csaba azt mondta, ezernél is több embert foglalkoztat, és hiába tett feljelentést és tanúskodott a nevelő ellen, mégis rá akarták kenni az ügyet. 

Ha vízbe ugrasz, hogy valakit kiments, óhatatlanul vizes leszel. Ha ezer emberből egyvalaki csinált ilyet, azt ne tüntessék fel rendszerszintű problémaként – magyarázta a ferences szerzetes. Azonban a következő kérdésnél elfogyott a türelme.

Az újságíró arra volt kíváncsi, mit gondol a katolikus egyházi pedofilügyek számáról, Böjte elkente a választ. Azt mondta, Franciaországban tízezernél is több gyerek fogalmaz meg hasonló vádakat a saját, vérszerinti családjával szemben. Statisztikai alapon sokkal több tanár, orvos, taxisofőr követ el ilyen visszaélést, mint pap, és hogy aljas dolog ezt az egyház nyakába varrni. 

Ekkor jelezte, hogy nem szeretne többet erről beszélni. A Népszava újságírója megpróbált erre rákérdezni, hogy miért tabusítják a témát, Böjte Csaba felállt és elment. 

A lap hozzáteszi, Böjte Csaba fenntartásai ellenére vágatlanul közlik a videót, és hogy előzetesen jelezték Böjtének, hogy a téma elő fog kerülni az interjúban. 

(Kiemelt képünkön Böjte Csaba félbeszakította az interjút 2023. augusztusában. Képernyőfelvétel. Forrás: Népszava)