Pedagógusok Szakszervezete: csak egy szikra kell, és sztrájkkal indulhat az új tanév

Lassan nem lesz, ki tanítson, borzalmasak a körülmények. 

2021. július 11., 14:49

Szerző:

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke úgy látja, a kormány visszaél a tanárok hivatástudatával, türelmével, miközben egyre több a nyugdíjas tanár, utánpótlás meg alig van. A pályakezdők fizetése pótlékkal együtt nem éri el a garantált bérminimumot, holott a munkaterhek egész Európában nálunk a legnagyobbak.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a szakszervezeti vezető azt mondta, egy pedagógus akkor tud tanítani, ha biztonságban van. A PSZ elnöke elárulta, hogy a stratégiai kerekasztalon kaptak tájékoztatást a változtatásokról, azt sugallva ezzel, hogy valódi egyeztetés, tárgyalás valójában nem volt. Véleménye szerint jó az, hogy egységesen ötéves lesz a képzés, és jónak tartják azt is, hogy nemcsak az utolsó évben lesz gyakorlat, hanem végig, minden évfolyamon.

Emellett azt is jónak tartja, hogy a pedagógushallgatók nemcsak gyakorlóiskolákban ismerhetik meg egy oktatási intézmény belső életét, hanem akár hátrányos helyzetű településeken is. Hozzátette:

azért veszítenek el sok fiatal kollégát, mert a tanulóévek alatt nem kapnak képet arról, mi a helyzet a való életben. 

Szabó Zsuzsa elmondta, félnek attól, hogy a speciális képzéseket, például a problémakezelést milyen mélységben lesz esélyük tanulni az egyetemen a fiataloknak. 

A szakszervezet elnöke korábban kilátásba helyezte, hogy a következő tanév sztrájkkal indul. Évek óta kongatják a vészharangot, hogy lassan nem lesz pedagógus a pályán, de semmilyen intézkedés nem történik ezügyben. Nagyjából 2200 gyakornok van, aki minősítő vizsgát tesz két évvel azután, hogy a pályára kerül. Mindeközben 6000 tanár megy évek múlva sorra nyugdíjba, így nem tudni, hogy ezt a 4000 pedagógust hogyan fogják pótolni. 

Európában egyedül Magyarország az, ahol a pályakezdő tanárok bérét ki kell egészíteni, de ez pótlékkal együtt sem éri el a garantált bérminimumot, a munkaterhek pedig itt a legnagyobbak. A tanárokon múlik, hogy lesz-e sztrájk. Véleménye szerint a kormány visszaél a pedagógusok hivatástudatával, türelmével, már nagyon a végét járja a pedagógustársadalom, és, mint fogalmazott, „csak egy szikra kell".

A PSZ elnöke szerint béremelést sem fognak kapni. Szerinte évek óta hitegették a tanárokat, és mindenki elismeri, lehetetlen, hogy Európában a legmagasabb óraszámban dolgoznak, és a román pedagógusoknál kevesebbet keresnek úgy, hogy a román tanárok 18 órát töltenek tanteremben, nálunk meg akár 26-ot rendszeresen. Úgy fogalmazott: ezzel kezdeni kell valamit, mert a nyugdíjas tanárok száma rohamosan emelkedik.

 

(Kiemelt kép: Szabó Zsuzsa elnök (k), valamint Gosztonyi Gábor (b) és Totyik Tamás alelnökök (j), a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) új vezetői bemutatkozó sajtótájékoztatójukon a szakszervezet székházában 2018. július 3-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

 

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.