PDSZ: Lehetetlen az iskolanyitás április 19-én

Orosz rulettet játszanak a tanárokkal és az érettségizőkkel – mondja a PDSZ elnöke. A kormány azonban kitart az eredeti terv mellett: a nyitás után hagyományos érettségi lesz.

2021. április 8., 08:19

Szerző:

Teljes a rémület és a káosz az általános- és középiskolákban nyitás miatt. A szülők nem merik beengedni érettségiző gyerekeiket, nehogy megbetegedjenek, a tanárok félnek, hogy az oltás még nem adott elég védettséget, a szakszervezet pedig követeli, hogy halasszák el a nyitást és az érettségit is néhány héttel. A kormány azonban továbbra is azt mondja, hogy április 19-én lesz nyitás, utána pedig jöhet a hagyományos érettségi. 

- A pedagógusok ugyan az utolsó pillanatban megkaphatták a soron kívüli oltást, sokan azonban még mindig nem kerültek sorra, noha regisztráltak - mondta Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a 168.hu-nak. Szerinte nagyon veszélyes most mindenkire nézve, ha nyitásra kötelezik az intézményeket.

- Ez a 19-ei nyitás tulajdonképpen orosz rulett a tanárokkal, a diákokkal és az idén érettségizőkkel szemben. Mert az, hogy a pedagógusok megkapták az első oltást, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ők teljesen védettek lennének, és nem jelenti azt, hogy ők nem hordozhatják a vírust, tehát akár terjeszthetik a gyerekek körében. Ebben a hullámban pedig egyre több fiatalról hallani, hogy súlyos állapotba kerül - mondta a szakszervezet elnöke.

A szervezet néhány hete közzétett kutatásából is világosan látszik, hogy tízből több mint hat, oktatásban dolgozó fél attól, hogy elkapja a koronavírust. Arra a kérdésre pedig, hogy a dolgozók biztosítottnak látják-e a biztonságos és egészséges munkavégzési feltételeket, több mint 80 százalék (84,3%) adott nemleges, és 15,7 százalék igenlő választ.

- A kérdőíveket több mint ötezer fő töltötte ki. Azt reméljük, hogy ezek az eredmények elegendőek lesznek ahhoz, hogy az oktatási kormányzat elfogadja azt az álláspontot, hogy 19-én lehetetlen a nyitás. Fontos hangsúlyozni, hogy nem arról van szó, hogy a tanárok nem akarnak dolgozni, hanem arról, hogy digitális munkarendben akarnak tanítani, biztonságban. Most ez szolgálja mindenki érdekét, hiszen könnyen lehet, hogy ha kinyitnak az iskolák, egy negyedik vírushullám is elér minket - tette hozzá.

Komjáthy kiemelte, már csak azért is remélik, hogy lesz egységes döntés az ügyben, mert ha mindenki a maga módján, egyéni úton próbálja megoldani, hogy ne kelljen bemenni, akkor előfordulhat, hogy néhány iskolában egyáltalán nem lesz tanítás.

- Többektől halljuk, hogy ha 19-én valóban nyitnak az iskolák, akkor elmennek táppénzre vagy kivesznek szabadságot. Vagyis, semmilyen oktatás sem lesz. Ha marad a digitális oktatás, akkor viszont mindenki biztonságban taníthat és tanulhat - mondta.

Hozzátette, teljesen egyetért azokkal a szülőkkel és érettségiző diákokkal, akik szintén félnek a nyitástól és a kötelező megjelenéstől.

- Tíz nappal az érettségi kezdete előtt épp csak azt érik el, hogy összefertőzzék egymást a gyerekek. Akkor pedig nem tudnak levizsgázni, főként nem a hagyományos módon, ahogy most egyelőre tervben van. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy az érettségit el kellene halasztani egy hónappal. Ez senkinek nem okozna különösebben semmiféle sérelmet, azonban akkorra már biztonságos környezetet lehet teremteni mindenki számára - mondta a PDSZ elnöke.

Az ADOM diákmozgalom felhívásához is többezren csatlakoztak már. Kijelentették, nem mennek iskolába április 19-én, hogy megóvják saját magukat és a környezetüket egy újabb fertőzéshullámtól. 

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy az érettségizők kapnak-e mentességet a kötelező bejárás alól. Az EMMI azonban csak annyit közölt, hogy hagyományos módon zajlanak majd az érettségi vizsgák.

„A kormány január óta következetes álláspontot képvisel az érettségi kapcsán, hagyományos vizsgákra készülünk. A vizsgákkal kapcsolatos tudnivalók elérhetőek az Oktatási Hivatal honlapján. Természetesen folyamatosan nyomon követjük a járványhelyzet alakulását, és ha indokolt, a kellő időben meg fogjuk hozni a szükséges döntéseket.”

Lapunknak egy érettségi előtt álló diák édesanyja azt mondta, reméli, hogy ésszerű megoldásra jutnak a döntéshozók a záróvizsgák ügyében. Félti ugyanis a fiát attól, hogy esetleg megfertőződik, és emiatt nem vehet részt az érettségin. - Jó lenne, ha nem kényszerítenének minket újabb hazugságokba azzal, hogy kötelezik a gyerekeket, hogy 19-én bemenjenek az iskolába. Egyelőre semmilyen hivatalos értesítés nem érkezett még az iskoláknak és nekünk, szülőknek sem. Azt azonban mindenféle határozat és döntés nélkül tudom, hogy nem engedem vissza a gyerekemet az érettségi előtt az iskolába. Szóval csak remélni tudom, hogy nem kell hazugságot kitaláljunk, miért marad itthon.

Egy osztályfőnök is nyilatkozott lapunknak, akinek diákjai most érettségiznek. Ő azt mondja, a tanári kar teljesen kétségbeesett, féltik a diákokat, önmagukat és a családjukat is. - Az igaz, hogy én április elsején megkaptam az oltást, de a második dózist csak május második hetében kapom, az után lennék két héttel 95%-ban védett. Addig azonban össze-vissza fertőzhetjük egymást a gyerekekkel. Az pedig, hogy a jelenlegi ismereteink szerint a végzősöknek is be kell jönni napokkal az érettségi előtt, teljes mértékben felelőtlen döntés. Az iskolavezetésnél több osztályfőnökkel együtt szorgalmazzuk, hogy a végzősök otthon maradhassanak az érettségiig, erről a napokban fogunk értekezni, de várjuk azt a rendeletet, ami tisztázza a helyzetet. A legjobb az lenne, ha mindenki otthon maradhatna még - tette hozzá.

A 168.hu-nak egy végzős diák, Dorka is elmondta, tart attól, hogy megbetegedhet és emiatt nem tud leérettségizni. De nem csak magát, a családját is félti - Még ha mindenkinek maszkban kell végig ülni az órákat, akkor is előfordulhat, hogy megbetegszünk. A szüleimmel azonban megbeszéltem, hogy ha köteleznek minket, én akkor sem megyek be az iskolába. Többen vagyunk ezen a véleményen az osztályban. Ráadásul mivel az utóbbi egy évben szinte végig digitális munkarendben tanultunk, kialakítottunk magunknak tanulócsoportokat is. Nekem vidékről kellene naponta több mint egy órát három átszállással utazni. Félek, hazahozom a szüleimnek és az ötéves húgomnak a betegséget. Felszabadult nyarat szeretnék, nem gyászolni! Az utolsó néhány nap személyes találkozása a többiekkel ezért inkább csak félelemmel töltene el, pedig már én is nagyon-nagyon várom, hogy bulizzunk egyet. Most azonban a jövőnk múlik ezen a néhány napon - fogalmazott Dorka.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)