Parragh László kötelezővé tenné a védőoltást a munkahelyeken

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint csak így lehet elkerülni a további lezárásokat.

2021. július 20., 11:51

Szerző:

Nemcsak egészségügyi szempontból lenne fontos, hanem a gazdasági logika is azt diktálja, hogy kötelezővé kellene tenni a koronavírus-elleni védőoltást a bizonyos ágazatokban a munkavállalók számára, ezért a Magyar Egészségügyi és Iparkamara (MKIK) már a héten elkészítheti azt a jogalkotási javaslatot, amit be fognak nyújtani a kormánynak. A MKIK elnöke, Parragh László szerint a vállalatvezetők részéről erős igény van erre a szabályozásra, csak így lehet ugyanis elkerülni, hogy a gazdaságot le kelljen újra zárni – írta a Portfolió.

„Ha nem lépünk, akkor újra le kell zárjunk mindent”

– mondta Parragh László.

Az elnök szerint eddig is tömegesen tapasztalható jelenség volt, hogy a munkaadó más indokot keresve elbocsátotta azokat, akik nem kaptak védőoltást. A módosítás azonban jogi kereteket teremtene ennek. Parragh László a lapnak kifejtette: a javaslat elsősorban azokra a szakmákra vonatkozna, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek – például rendészeti szervek alkalmazottaira, a közösségi közlekedésben dolgozókra, éttermi alkalmazottakra –, de ennek végső soron egészségügyi-szakmai döntésnek kell lennie. Kiemelte, hogy a kérdést a munkaadói oldallal is megvitatják, és ha ezek lezárulnak, akkor már a héten elkészülhet a javaslat és annak pontos részletei. 

A MKIK elnöke szerint „a lehető legszélesebb körben” kötelezővé kell tenni az oltást, és szerinte reális esély van rá, hogy már néhány hónap múlva ez lesz a helyzet nemcsak Magyarországon, de egész Európában is. Hangsúlyozta, tisztában van vele, hogy néhány ember számára ma még ez a javaslat megosztónak és meglepőnek tűnhet, de hamarosan előáll egy olyan helyzet a világban, amikor – ha nem is lesz mindenki számára kötelező a koronavírus elleni védőoltás – nem tudja majd egykönnyen elkerülni senki, hogy beoltsák.

A kötelező védőoltás nemcsak a gazdasági, hanem a politikai térfélen is felröppent már, utóbbi pedig lépéseket is tett az ügyben. Korábban írtunk róla, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken jelentette be a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy Magyarország is lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét, és – Emmanuel Maron francia elnök hasonló bejelentése után – kötelező lesz a koronavírus-elleni védőoltás felvétele a magyar egészségügyi- és szociális dolgozóknak.

Arról is beszámoltunk, hogy a Magyar Orvosi Kamara teljes mellszélességgel kiáll a kormány egészségügyi dolgozókat érintő döntése mellett. A döntés azonban jelentősen megoszlik az érintett dolgozók körében. Az Egészségügyi dolgozók nevezetű Facebook-csoportból és a 168 Zacher Gábor toxikológussal készített interjújából is kiderül, hogy sokan felháborodtak és miután egyik vakcinában sem bíznak, ezért ha kirúgják őket, olyan országba mennek, ahol nem lesz kötelező az oltást felvenni egészségügyi dolgozóként.

(Kiemelt kép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz Digitálisan! kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón a kamara székházában 2016. december 7-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.