Vélhetően még augusztusban összeül a parlament az uniós költségvetés és segélycsomag miatt

2020. július 15., 22:25

Szerző:

Nincs semmilyen hivatalos döntés, de egyre több kormánypárti és ellenzéki parlamenti képviselőtől hallani: úgy készülnek, hogy a nyáron, augusztusban még összeülhet a parlament az EU-s büdzsé, és a 750 milliárdos segélycsomag miatt – számolt be róla az ATV.

Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, német védelmi miniszter holnap érkezik Budapestre, és Orbán Viktor kormányfővel is tárgyal.

– Miután az Európai Tanácsban teljes egyetértésre van szükség, minden olyan kísérletet meg fogunk vétózni, ami nem világos bírósági döntésekhez, vagy nem a 2014. december 16-ai Európai Tanácsi következtetésekben foglalt feltételekhez köti az uniós pénzek kifizetését

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a parlamentben az EU-s járványügyi 750 milliárdos segélycsomag és az EU-s hétéves költségvetés kapcsán a tervezett jogállamisági mechanizmusról.

Egy ilyen jellegű és súlyú kérdésnél Gulyás Gergely természetesnek nevezte, hogy parlamentáris demokráciában a magyar kormány a Országgyűléstől kér mandátumot, és „a tárgyalásairól is itt a parlamentben fog beszámolni”.

Kövér László házelnök kedden kijelentette, hogy „várjuk ide vissza a miniszterelnököt, hogy a tárgyalásairól beszámoljon”, de a csatorna szerint kedden és szerdán is egyre több kormánypárti és ellenzéki képviselőtől lehetett hallani, hogy

úgy készülnek, hogy a nyáron, augusztusban még összeülhet újra a parlament.

Az Országgyűlés nyári újbóli összehívásáról nincs semmilyen hivatalos döntés. A képviselők azt sem zárják ki, hogy ha Brüsszelben új helyzet lesz, vagy meglesz a brüsszeli döntés az EU-büdzséről és főleg a 750 milliárdos segélycsomagról, amely közös EU-s hitelfelvételt jelent, akkor a megállapodást a magyar parlamentnek is ratifikálni kell majd. Gulyás Gergely kijelentése is erre utalt.

Angela Merkel német kancellár még július elején mondta azt, hogy a legjobb az lenne, ha a tagállami vezetők a július 17-18-i EU-csúcson megállapodnának a helyreállítási alapról és a költségvetésről.

A „nem annyira jó változat” az lenne, ha a csúcstalálkozó után is tovább kellene még folytatni az egyeztetéseket.

– Ebben az esetben legkésőbb augusztusban meg kell állapodni

– mondta Merkel, „elképzelhetetlennek” nevezve azt a lehetőséget, hogy nem sikerül a megegyezés nyár végéig.

Két napja pedig arról beszélt, nem biztos, hogy lesz EU-s megállapodás a helyreállítási alapról és a hétéves költségvetésről. 

Az ATV kormánypárti forrásai azt nyilatkozták, hogy Orbán Viktor miniszterelnök biztosan nem kudarcra készül. Erősen kérdésesnek nevezték viszont, hogy most péntek-szombaton végleges döntés születik Brüsszelben.