Ősztől teljesen más lesz a fővárosi parkolási rendszer

Egységesítené a budapesti városvezetés a fővárosi parkolási rendszert, aminek értelmében négy zóna lenne a Budapesten.

2022. június 23., 20:34

Szerző:

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen mutatta be az új rendszert. A hvg.hu információi szerint az új parkolási rendszerben négy zónára fogják felosztani a fővárost, ezeknek viszont még nincs meg a pontos határa. Az azonban biztos, hogy a négy körzetben négy eltérő tarifával számolnak majd:

  • Lesz egy 600 forintos zóna, amiben 8 és 22 óra között kell fizetni,
  • a második zónában 450 forint lesz az óradíj 8 és 20 óra között,
  • a harmadikban 300 forint lesz 8 és 18 óra között
  • a negyedikben pedig 200 forint lesz 8 és 18 óra között.

A jelenlegi parkolási díjak 175 és 525 forint között mozognak. Az általános főpolgármester-helyettes hozzátette: 2020 óta folyamatosan egyeztetnek a kerületekkel az új parkolási rendszer bevezetéséről, ám a koronavírus miatt megakadt a munka.

Az új rendszerről a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén szavaznak – a tömegközledés jegyárainak drágulásával együtt –, amely ha megvalósul, szeptember 1-től lép életbe.

(Kiemelt kép: parkolási zónák Budapesten. Forrás: nmzrt.hu)

Ausztria panaszt emel az Európai Bíróságnál az Európai Parlament szerdai döntése miatt, amellyel az uniós képviselőtestület plénuma az Európai Bizottság előterjesztésére a nukleáris- és földgázenergiát „zöld és fenntartható” átmeneti energiaforrásnak minősítette – jelentette be az osztrák környezetvédelmi, energiaügyi és innovációs miniszter.

Tavaly ilyenkor 90 centiméter volt a tó vízállás, ez ma már csak 76 centiméter. Az agárdi vízmérce szerint a tó vízszintje naponta csaknem 1 centivel csökkent az elmúlt héten.