A jegyárak mellett a bliccelés is drágulhat a BKK járatain

Jövő szerdán szavazhat a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy emelik-e a BKK egyes jegyárait, valamint a bliccelésért kiszabott pótdíjakat.

2022. június 23., 18:18

Szerző:

A 24 órás napijegyek ára 1650 forintról 2500 forintra, a 72 órás jegyek ára pedig 4150 forintról 5500 forintra emelkedhet. A viák- és a dolgozói bérletek ára viszont változatlan marad – közölte Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, írta a hvg.hu.

A jegyárak mellett viszont a bliccelés is jelentősen drágulhat: a helyszíni pótdíj 8000-ről 12 ezer forintra nő, a későbbi büntetés pedig 16 ezerről 25 ezerre emelkedhet. Ha pedig valaki 30 napon túl nem rendezi a blicceléás miatti tartozást, az már nem 32 ezer forintot, hanem akár 50 ezer forintot is ki kell, hogy fizessen.

Ha a Fővárosi Közgyűlés jövőhét szerdán megszavazza az előterjesztést, akkor az ősztől lép életbe.

Kiss Ambrus a háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy összesen 800 millió forint bevételt várnak az emelésektől, azonban mindez még korántsem oldja meg a BKK gondjait.

A portál megkérdezte a főpolgármester-helyettest arról, hogyan érintené a fővárost, ha valóban bevezetnék a kormány által is vizsgált javaslatot, ami szerint az ország összes tömegközlekedési eszközére csupán 3500 forintba kerülne a bérlet. Kiss erre annyit mondott, ezt a BKK nem bírná ki, ebben az esetben elkérnék a buszok kulcsait a sofőröktől és

„az ötletgazda asztalára tennénk”.

Szerinte ez a modell csak akkor lenne alkalmazható, ha a kormány támogatással segítené a budapesti tömegközlekedést.

(Kiemelt kép: A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) átal üzemeltetett menetejegykiadó automatából vásárolnak utasok jegyet a Szent Gellért tér-Műegyetem metróállomás aluljárószintjén. MTVA/Bizományosi: Róka László)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.