8 millió forintból újították fel a Pannonhalmi apátság plébániaépületét

2020. október 22., 10:56

Szerző:

A pannonhalmi Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániaépületben kiépítették a központi fűtésrendszert, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a vizesblokkot mintegy 8 millió forintból.

Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a magyar falu program kezdete, 2019 óta 100 milliárd forintot ítéltek oda a településeknek, ebből 12 milliárd forintot az egyházaknak.

Mint mondta, a fejlesztések nyomán tetten érhető a kistelepülések lélekszámának növekedése országszerte.

Az egyházi fejlesztéseket célzó politikai támadások ellenére a kormány elkötelezett a program megvalósítása mellett, hiszen a történelmi egyházak évezredek óta szerves részei a falvak közösségeinek - hangsúlyozta.

A kormány a program megvalósulása érdekében támogatja többek között a civil szervezeteket, az egyházakat, az önkormányzatokat és a családokat - húzta alá.

Gyopáros Alpár beszélt arról is, hogy az egyházakat az utóbbi évtizedekben sújtja a paphiány, hiszen míg mintegy száz, százötven évvel ezelőtt minden falunak saját papja volt, mára öt-hat falu tartozik egy plébánoshoz.

Kara Ákos fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a térségben a magyar falu programnak és a vele párhuzamosan futó Modern Városok Programnak köszönhetően számos fejlesztés megvalósul, és ezzel párhuzamosan fokozatosan nő a települések, köztük Pannonhalma lakossága.

 

(MTI)

 

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.