Ezután nem befolyásolja az időjárás a panellakás hőmérsékletét

A Budapesti Közművek FŐTÁV Divíziója bekapcsolta a távfűtést Budapesten, a panellakás tulajdonosok idén már nem vacognak.

2024. október 19., 10:49

Szerző:

A Budapesti Közművek FŐTÁV Divíziója sajtóközleményben közölte, hogy 241 ezer lakásban és kb. 7 ezer közületi, vállalati és intézményi ügyfelénél bekapcsolta a távfűtést október közepére. Vége a didergős, vacogós estéknek, már a panellakás tulajdonosok is rövid nadrágban nézhetik a szombat esti filmet, az időjárás idén már nem befolyásolja az otthon melegét.

Már tavasszal megkezdték a panellakások fűtési rendszerének átvizsgálását

A Budapesti Közművek a meglévő távhőhálózat fejlesztésére, rekonstrukciójára idén 2,3 milliárd forintot, a szolgáltatás biztonságát célzó kisebb felújítási, karbantartási munkákra pedig további több, mint 700 millió forintot fordított.

A FŐTÁV munkatársai időben felkészültek a fűtési szezonra, már a tavaszi fűtésleállás után megkezdték a felkészülést. Ellenőrizték a hőtermelő berendezéseket és a tüzelőanyag-ellátó rendszereket. Az ellenőrzéseket követően elvégezték a rendszeres és előírt karbantartásokat, és a szükséges hibajavításokat. 

Időben is érkezett a fűtés szezonnyitása, mivel az elmúlt éjszaka a Dunától keletre egyre több helyen érkeztek meg a fagyok, a Bükkben mínusz 14 Celsius fokot mértek.

Elszálltak a panellakás árak

A 168.hu is beszámolt róla, hogy országos átlagban már 43 millió forinthoz közelít az otthonteremtésre fordított összeg, amennyiben egy élhető, megközelítőleg 57 négyzetméteres panellakás vásárlását tervezi a vevő. 

A Duna House közleménye szerint a vevői érdeklődésben és a tranzakciószámokat illetően is fellendülést hozott a 2024-es év, így az előzetes várakozásoknak megfelelően, a 110-130 ezres éves megvalósult tranzakció körül fogja zárni az évet a piac. 

Idén a Duna House értékesítési adatai szerint a használt ingatlanok piacán a lakások iránt volt számottevőbb kereslet, az országosan zárult adásvételek több mint fele, 54 százaléka társasházi tégla- vagy panellakás volt.

„A négyzetméterárak emelkedése a lakások esetében sem maradhatott el: országos szinten 9 százalékkal, 760 ezer forintra nőtt a használt lakásokért fizetett átlagos négyzetméterár, ami annyit tesz, hogy egy 57 négyzetméteres lakás megvásárlása idén már 43 millió forintos kiadást jelent” – idézi a közlemény Máté Ferencet, a Duna House vezérigazgató-helyettesét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)