Otthonában kötelezhetik a szúnyogok irtására

Kötelezhető magánszemély a szúnyogok irtására? A válasz: igen.

2023. július 4., 10:13

Szerző:

2013 óta a Katasztrófavédelem irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést Magyarországon. Idén áprilisban kezdődött az országos szúnyoggyérítés, ami a tervezett ütemezésnek megfelelően azóta szakaszosan folyik hazánkban. Mint a Katasztrófavédelem megjegyzi, a kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosság figyelmét is szükséges felhívni arra, hogy érdekük és kötelességük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban. Erre a célra az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya felhívást (posztert) készített, melyet a kormányhivatalok az önkormányzatokon és a helyi sajtón keresztül a lakossághoz is eljuttatnak. A felhívás mellett tájékoztató anyagot készítettek a szúnyogok ártalmával, az általuk terjesztett betegségekkel, az egyéni védekezés lehetőségeivel kapcsolatban – írja a 24.hu.

A szúnyoglárvák számára alkalmas vízgyülemek többnyire magánterületen, kertekben, esetleg üzemi területeken találhatóak, ezért nincs lehetőség arra, hogy a kártevőirtók a szúnyoglárvákat célzottan elpusztíthassák. Bár a földi és légi kémiai szúnyogirtás a kifejlett szúnyogok nagy részét elpusztítja, a szúnyoglárvákból kikelő rovarok akár napokon belül pótolhatják az elpusztított vérszívókat, tehát magánterületen a tulajdonos, közterületen az önkormányzat dolga a szúnyogirtás. 

Néhány tanács a Nemzeti Népegyészségügyi Központ által javasoltakból: 

– Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
– Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
– Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
– Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
– A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
– Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral, homokkal és erre öntse a vizet.
– Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.

(Kiemelt képünkön csíp egy szúnyog. Fotó: Roy/NurPhoto) Soumyabrata Roy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.