Öt év börtönre ítéltek egy embercsempészeknek segítő okmányirodai ügyintézőt

Útleveleket és személyiket állított ki hamis adatokkal, nem magyar állampolgároknak.

2021. június 11., 14:34

Szerző:

A szerdán hozott ítéletet ismertetve azt írta: a vádlott 2015 júniusa és 2016 decembere között okmányirodai ügyintézőként dolgozott. A nő 168 esetben, a magyar nyelvet nem vagy nem megfelelően beszélő ukrán, orosz, azeri, iráni, albán és további nem azonosított állampolgárságú embereknek állított ki valótlan tartalmú, magyar magánútlevelet, illetve személyazonosító igazolványt.

A dokumentumokat a kérelmezők fényképével látták el, de már honosított magyar állampolgárságú emberek adatait tartalmazták.
A vádlott tudta, hogy az előtte megjelent kérelmezők nem azonosak a honosítási okiratban szereplő magyar állampolgárokkal, ennek ellenére a közhiteles nyilvántartásban a közokiratok adataiként a kérelmezők fényképét és - egyes esetekben - ujjnyomatait a honosítási okiratban szereplő adatokhoz tartozóként rögzítette - közölték.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság első fokon 5 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a nőt.

Az ítélettel szemben mind az ügyészség, mind pedig a vádlott és védője fellebbezett.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, helyesen értékelte a bizonyítékokat és indokolási kötelezettségének is maradéktalanul eleget tett.

A másodfokú bíróság azonban a büntetéskiszabási körülmények vizsgálatakor az elkövetés óta eltelt időre tekintettel kis mértékben enyhítette az első fokon kiszabott szabadságvesztés mértékét.

(Kiemelt kép: Kiemelt képünk illusztráció: MTI / Balázs Attila)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.