Osztrák lap: Orbán mindenütt ellenséget szimatol

A Die Presse vezető osztrák lap azt emeli ki az Europäische Rundschau legfrissebb Magyarország-elemzéséből, hogy Orbán Viktor és környezete paranoiás módon mindenütt ellenséget szimatol. Számára mindenki gyanús, senkiben nem lehet bízni.

2016. április 4., 09:00

Mint a recenzió rámutat, másutt is van elég bírálnivaló, ám ha hinni lehet annak, amit Lengyel László írt, akkor a magyar kormányfő különleges madár. Azaz a politikus tényleg azt gondolja, hogy az illiberális demokráciával olyan modellt alkotott, amely éppen afelé tart, hogy meghódítsa az egész világot. Ennek a kulcseleme a barát és ellenség éles elválasztása, a gyors és célirányos törvényalkotás, az egyértelmű vezérelv, az autokrata tekintély, valamint a folyamatos rendkívüli állapot. A jelszó: ’Világ populistái, egyesüljetek!’ A tanulmány arra is kitér, hogy a magyar lakosság jelentős része mélyen nyugat- és tőkellenes, illetve antiliberális. De ennél is súlyosabb, hogy a Orbán a saját énjét világméretűvé fejlesztette és úgy érzékeli, hogy ami a földön történik, az mind ellene irányuló összeesküvés.

A berlini ’Osteuropa’ legújabb számában Kristina Koenen „A magyarországi orbánizmus” címmel azt tanácsolja, hogy differenciáltabban kell nézni a dolgokat és idézi, hogy Kertész Imrét a New York Times egyik riportere arra akarta rávenni, hogy nyilvánítsa Magyarországot diktatúrának. Vagyis téves a Fideszt jobboldali pártként besorolni. A szerző szerint nyugaton eltúlozzák, hogy nálunk milyen mértékben avatkoznak bele a szabadságjogokba, ugyanakkor a társadalom mélyreható torzulásait nem veszik észre. Így a korrupció bűnös szintjét és azt, hogy milyen mértéktelenül meggazdagodtak a miniszterelnök cimborái és elvbarátai. Továbbá, hogy az orbáni rendszer sokkal inkább gyökerezik a szocialista múltban, mint ahogyan azt a nyugati bírálók gyanítják.