Összefogás-próba lehet a solymári időközi önkormányzati választás

2017. december 10., 09:42

Szerző:

Szinte nap nem telt el az elmúlt hetekben, hogy ne születtek volna hírek arról: a vasárnapi solymári időközi önkormányzati képviselő választásra sikerült összehozni a minden eddiginél szélesebb körű, nagy ellenzéki együttműködést. A solymári 6-os választókerületben azért tartanak időközi önkormányzati választást, mivel az országgyűlési képviselővé vált KDNP-s Gaal Gergely lemondott az önkormányzati képviselői mandátumáról. Hárman indulnak a képviselői posztért:

Dalos Attila - Fidesz-KDNP

Kárpáti Zsuzsa - független

Pálmai Ferenc - Munkáspárt

A független jelölt, Kárpáti Zsuzsanna solymári, eredetileg vegyész és közgazdász, de fotóriporter és korántsem mellesleg négygyermekes családanya is. November közepén öt ellenzék párt közölte (DK, Együtt, LMP, MSZP, Párbeszéd), hogy Kárpátit támogatja. Ebben az önkormányzati választókerületben tehát még a közösködést nem vállaló LMP is beállt az összefogásba. Sőt, néhány héttel, s némi huzavonával később a Momentum Mozgalom is bejelentette, hogy támogatják a közös ellenzéki jelöltet, sőt, az aktivistáik már segítettek is Kárpáti Zsuzsa plakátjainak kiragasztásában.

Tehát Kárpáti mögött egy MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd-LMP-Momentum koalíció sorakozott fel, ráadásul a Jobbik is segíti a jelöltet azzal, hogy nem indul ezen a választáson.

A Momentum Mozgalom aktivistája plakátol a solymári független jelöltnek

Vagyis minden adott volt, hogy csak egyvalaki induljon a Fidesz-KDNP jelöltje, Dalos Attila ellen a választáson, amit azért írtak ki, hogy megtalálják az országgyűlési képviselőnek választott Gaal Gergely utódját a képviselő-testületbe. Csakhogy a szavazólapon felbukkant egy harmadik név is: Pálmai Ferencé, aki a Munkáspárt színeiben indul a választáson. Mindez segíthet persze következtetéseket levonni a Munkáspárt céljairól és jövő évi választási stratégiájáról – 

Pálmai Ferenc indítása valójában aligha ront a független, közös ellenzéki jelölt esélyein, mivel szereplése a „nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos” elvet követi. Itt jegyeznénk meg, hogy a Munkáspárt egyike volt 2014-ben azon listát állító szervezeteknek, amelyek végül közelébe sem kerültek annak, hogy mandátumot szerezzenek, vagy bejussanak a parlamentbe, mégis dúskáltak az állami kampánytámogatásban.

A Munkáspárt 2014-ben konkrétan 149 millió 250 ezer forintot kapott, miközben országosan összesen 28 ezer 260, azaz 0,57 százaléknyi szavazatot szervezett. Ezzel az eredménnyel jövőre, az új szabályok értelmében vissza kell majd fizetniük a költségvetésből kapott kampánytámogatást, ám 2014-ben még bátran megtarthatták az adófizetők pénzét.

Az ellenzéki jelöltnek azonban így is nehéz lesz győznie. A parlamenti képviselői posztra innen távozott Gaal Gergely 2014-ben 215 szavazatot kapott (61,9 százalék), míg az MSZP-DK színeiben induló Aranyi Zoltán Zsolt 96-ot (27,6 százalék), a jobbikos Murányi Levente pedig mindössze 36 voksot szerzett (10,3 százalék). Ráadásul Solymár egésze meglehetősen jobboldali, nem csak a 6-os választókerület 11 utcája, ahol most az időközi választást tartják. A 2014-es önkormányzati választáson mind a nyolc egyéni választókerületben Fidesz-KDNP-s jelölt futott be, méghozzá 50-80 százalékos eredménnyel, a 11 fős képviselő-testület 3 ellenzéki tagja kompenzációs listáról került be.

Dalos Attiláról ugyan keveset tudni, s Kárpáti Zsuzsával ellentétben képviselő-jelölti programját, ajánlatait sem lehet fellelni az interneten, nemrég a „Soros-terv” elleni nemzeti konzultáció solymári állomásán személyesen a Fidesz pártigazgatója és alelnöke, Kubatov Gábor ajánlotta őt a helyiek figyelmébe.

Ma este hét óráig tart a szavazás.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.