Óriáskikötő épül a siófoki Ezüstpartnál, a képviselők örülnek a terveknek, a lakók és környezetért aggódók aligha

2019. július 31., 07:46

Szerző:

Egy óriáskikötőt tervez építtetni a siófok Ezüstparthoz, részben az ott működő szabadstrand területét érintve Kenesei István vállalkozó, a Yolle Kft. tulajdonosa – írja a 24.hu. A kikötő tervét a siófoki önkormányzat is támogatja, Kenesei pedig a sajtó érdeklődésére – némi fenyegető hangnemben – közölte, hogy akinek nem tetszik az építkezés, azt már nem tudja megakadályozni.

„Megfellebbezhetik, perelhetnek, de az több száz millióba kerül majd annak, aki bíróság elé viszi az ügyet, mert kifizettetem velük a bevételként kieső összeget.”

 – tette hozzá. Márpedig a környéken lakók között is több embert talált a portál, akik nem feltétlen örülnek annak, hogy 146 nagy tőkesúlyú hajó kikötésére alkalmas fejlesztés lesz, ami a jelenlegi, már ott álló kikötő méretének legalább tízszeresre növekedését jelenti.

Kenesei szerint minden engedélyt megszereztek, csak a kiviteli tervek elkészítése van hátra. Korábban két pert indítottak az építkezése ellen, mindkettőt megnyerte állítása szerint. A szabadstranddal kapcsolatban elmondta,

nem igazak a helyi pletykák, hogy a hajózás miatt kikotort iszapot a strand területére raknák le.

Az önkormányzat azzal a feltétellel járult hozzá a fejlesztéshez, ha a cég az iszapot elszállítja, a szabadstrandnál pedig homokot terítenek.

A portál szerette volna megtudni Lengyel Róbert polgármestertől, hogy a jelenlegi szabadstrand a fejlesztést követően is ingyenes marad-e, de erre nem válaszolt, csak a tervek dokumentációját küldte el. A város képviselőtestület is támogatta a fejlesztést, mert szerinte a gyermekes családoknak is vonzóbb lehet később a strand és a kikötő környéke.

Kenesei azonban még nem biztos, hogy megnyugodhat, mert a környéken élők meglehetősen nehezményezik, hogy senki nem értesítette őket a kikötőfejlesztésről, a lakosság pedig összefogva az önkormányzathoz fordul.

 

Feltöltik a Balatont?

A portálnak egy neve elhallgatását kérő szakértő elmondta, hogy nonszensznek tartja nagy hajók számára kikötő létesítését, mert a Balaton sekélyebb déli partja nem alkalmas ilyen hajók számára, kizárólag hatalmas mennyiségű iszap kikotrásával.

Az iszap kikotrásának technikai nehézségei is lehetnek, de aggasztónak tarja a homok terítését (lidósítást), ugyanis a vízszint változása miatt lényegében feltöltődik majd vele a tó medre.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.