Orbán Viktor nem akar olyan világot, ahol az egyik oldalon a Nyugat, a másikon a Szovjetunió van

Orbán Viktor a Le Point-nek adott exkluzív interjút, melyben arról beszélt, hogy nem akar megegyezni ukránkérdésben, mert szerinte Ukrajna a világ legkorruptabb országa. A magyar miniszterelnök nem tagságot, hanem szorosabb együttműködést javasol Ukrajnával kapcsolatban és kifejtette, hogy kész együttműködni más kérdésekben az EU-val és Oroszországgal is. A miniszterelnök B tervet sürget, mert nem akarja visszatérjen a világ abba a helyzetbe, amelyben ő maga is felnőtt, hogy az egyik oldalon a Nyugat, a másikon a Szovjetunió van.

 

2023. december 8., 16:27

Szerző:

Emmanuel Macronnal találkozott Orbán Viktor csütörtökön. A magyar miniszterelnök próbálta meggyőzni a francia elnököt arról, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése helyett stratégiai partnerséget kívánatos kötni Volodimir Zelenszkijjel. A Le Point információi szerint azonban a diskurzus végén mindketten a saját álláspontjukhoz ragaszkodtak. Orbán Viktor két héttel ezelőtt írt egy levelet Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, amiben jelezte, hogy minden, Ukrajnát érintő döntést meg fognak vétózni a december közepi csúcstalálkozón. Egy másik levelében pedig azt javasolta az uniós vezetőnek, hogy a jövő heti EU-csúcson ne is vegyék napirendre Ukrajna kérdését. A Le Point-nek adott exkluzív interjújában Orbán Viktort azt mondta: „Mondjuk úgy, hogy nem segítek egy szerintem rossz döntés meghozatalában”– írja az Index

A miniszterelnök két okot mondott, amelyek közül az egyik az, hogy Ukrajna nem hajlandó tárgyalni, a másik pedig az, hogy az európaiak nem fogadják el teljes jogú tagként az országot. A miniszterelnök azt mondta: 

„Akármit gondolnak Párizsban, Brüsszelben és Hágában, mi pontosan tudjuk, hogy mi történik Ukrajnában. Az Európai Bizottság jelentése, miszerint a hét előfeltételből négy már teljesült, egyszerűen nem igaz. Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országaként ismert. Ez egy vicc! Nem hozhatunk olyan döntést, hogy megkezdjük a csatlakozási tárgyalási folyamatot.” 

Szerinte az EU-nak nem sikerült megteremteni az alapokat ahhoz, hogy Ukrajna jól felépített módon váljon az unió tagjává, és többet hozzon be, mint amennyibe kerülne. A miniszterelnök kitért saját javaslatára is, miszerint stratégiai partnerségi szerződést kellene kötni Ukrajnával, beleértve a különböző témákról, például a mezőgazdaságról, a vámokról és a biztonságról szóló megállapodást. 

Az Emmanuel Macronnal való találkozásáról előzőleg elmondta, megpróbálja meggyőzni a francia elnököt arról, hogy hallgassa meg az érveit, ugyanakkor ő is kíváncsi arra, miért teszi azt Franciaország, amit tesz. „Nyilvánvaló, hogy nem adhatom fel az álláspontomat. Magyarországon a közvélemény több mint kétharmada ellenzi bármilyen tárgyalás megkezdését. A parlament teljesen ellenzi. A magyarok nem szeretnék, hogy ez megtörténjen. Minden tagállam szuverén joga, hogy saját véleményt alkosson” – vélekedett Orbán Viktor.

Kiemelt téma volt a beszélgetésben az orosz–magyar viszony is, amelyről Orbán Viktor elmondta: „Illúzió azt várni, hogy Oroszország hasonlítson Európára. Ez nem lehetséges. Történelmileg, politikailag, földrajzilag és hagyományosan más ország.” A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „kell egy B terv, és új stratégiát kell kidolgoznunk”. Majd azt mondta, hogy „nem akarja, hogy visszatérjen a világ abba a helyzetbe, amelyben ő maga is felnőtt, hogy az egyik oldalon a Nyugat, a másikon a Szovjetunió van.”

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macronnal francia államfő. Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)