Orbán Viktor beígérte a 200 ezres minimálbért a Facebookon – Gyurcsány fotójával

2022. január 1-jétől, bruttóban 200. 

2021. szeptember 22., 10:43

Szerző:

"2022. január 1-jétől Magyarországon a minimálbér magasabb lesz, mint Gyurcsány-kormány idején az átlagbér volt"

– ezt írta ki Facebook-oldalára Orbán Viktor. A miniszterelnök a posztjában nem tért ki arra, azóta milyen mértékű volt az élelmiszerek drágulása, hogyna emelkedett az ÁFA és milyen volt az infláció, tehát nem tájékoztatott arról, valójában mekkora béremelésről van szó. Azt se írta ki, hogy a 200 ezer forintot bruttóban, vagy nettóban kell-e érteni, de valószínűleg bruttóban.  

Tegnap Novák Katalin hasonló ígéreteket tett: a minimálbér emelésével nőne a gyermekgondozási díj (gyed), a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is – ezt már Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter közölte sajtótájékoztatón. Novák Katalin emlékeztetett: a nemzeti konzultációt kitöltők 94 százaléka egyetért a minimálbér összegének emelésével, ezért a kormány támogatja, hogy jövőre 200 ezer forint legyen a minimálbér Magyarországon. Ha ez megvalósul, a gyed maximális összege eléri majd a bruttó 280 ezer forintot, a hallgatói gyed alapképzés esetén bruttó 140 ezer forintra emelkedik, a gyod pedig nettó 180 ezer forint lesz – számolt be a miniszter szavairól az MTI.



(Kiemelt képünk: Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök informális találkozón vesz részt az európai szociális csúcstalálkozó keretében, a portói Palacio de Cristal-ban, 2021. május 8-án. Fotó: Jose COELHO / POOL / AFP)