Kiderült, mennyi lehet jövőre a minimálbér

A munkaadók és a kormány elkezdte az egyeztetést.

2021. szeptember 14., 18:06

Szerző:

A Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tárgyalásán a Versenyszféra és a szociális partnerek megállapodtak arról, hogy jövőre egy lépcsőben 200 ezer forintra emeljék a minimálbért. Abban is sikerült megállapodni, hogy a garantált bérminimumot pedig két lépcsőben emeljék majd. Először 2022 elején, majd 2023 január 1-jétől.

Abban még nem állapodtak meg, hogy hány százalékkal emeljék a garantált bérminimumot. Az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke, Zs. Szőke Zsolt szerint ezt a kormány kompenzációja alapján fogják meghatározni. Zs. Szőke hozzátette, hogy a Pénzügyminisztériumtól már elkérték a megállapításhoz szükséges gazdasági adatokat. 

A szövetség elnöke szerint ahhoz, hogy egyszeri alkalommal megemeljék a garantált bérminimumot, csökkenteni kell a szociális hozzájárulási adó mértékét legalább 5-6 százalékkal. Zs. Szőke elmondta azt is, hogy nem jelent nagy kihívást a 200 ezer forintos minimálbér kigazdálkodása, de az ennek megfelelően emelt garantált bérminimum kifizetése már okozhatna problémát a vállalkozásoknak.

A munkavállalók képviselője, Mészáros Melinda szerint a garantált bérminimum kérdésében még érdemi egyeztetés nem történt. A Liga Szakszervezetek elnöke szerint meg kell ismerni első körben, hogy a kormány milyen támogatásokat fog adni majd a vállalkozásoknak. Amennyiben ezek jelentősek lesznek, akkor a minimálbért és a garantált bérminimumot is egyszerre kell majd megemelni. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)