Orbán Viktor: Magyarországnak fel kell készülnie a veszélyek korszakára

A miniszterelnök úgy véli, súlyos bevándorlási hullám fenyegeti Magyarországot. Brüsszelben szerinte gyarmattartó, Übermensch tempó van. Összefoglalónk. 

2021. július 2., 08:28

Szerző:

„Fel kell készülnünk a veszélyek korszakára, és meg kell erősítenünk Magyarországot” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel arra a kérdésre, milyen mértékben változik a járvány után a migrációs nyomás. A miniszterelnök szerint egyre aggasztóbb a helyzet, de hozzátette, vannak még a kontinensen, akiknek példás a hozzáállásuk, úgy mint az osztrák kancellárnak is. Kiemelte, a világjárvány lecsengésével egy újabb migrációs hullám fenyegeti Európát, amelynek elsődleges kiindulópontja Afganisztánban van. Úgy látja, a saját érdekében Magyarországnak is be kell avatkoznia az afgán helyzet rendezésébe. Megjegyezte, az induló nemzeti konzultációtól azt reméli, hogy a magyarok továbbra is szilárdan kitartanak a bevándorlás elutasítása mellett.

Nem számol negyedik hullámmal

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egyelőre még nem értük el a korlátozások feloldásához szükséges 5,5 millió beoltottat, de ez akár már ma estére is bekövetkezhet. Az 5,5 millió beoltott elérésekor a kórházak és szociális intézmények kivételével sehol nem lesz kötelező a maszkviselés, a zenés-táncos rendezvényeket, sporteseményeket és a beltéri koncerteket kivéve pedig mindenhova be lehet majd lépni védettségi igazolvány nélkül.

Örömmel tudatta, az elmúlt 24 órában ismét, immár másodszorra nem volt halálos áldozata a járványnak. Kiderült, nem tartja valószínűnek az esetleges negyedik hullám olyan mértékű súlyosságát, mint a harmadik hullám esetében, mert a magyar és nemzetközi kontrollmérések alapján nem életveszélyes a delta variáns a beoltottakra nézve.

„Aki nem oltatja be magát, az azt hiszi, hogy elbújhat a vírus elől, de ez tévedés. A vírus meg fogja őt találni”

– figyelmeztetett. Kijelentette, Magyarország teljes mértékben felkészült a negyedik hullámra, és továbbra is mindenkinek az oltás felvételét javasolta. A harmadik oltással kapcsolatban egyelőre még nem jutott konszenzusra a magyar tudományos élet és a kormány, mert egyelőre bizonytalan a helyzet annak biztonságosságát tekintve. Szerinte az egyetlen kérdés az, hogy a gyógyszergyártó cégek vállalják-e a felelősséget, addig azonban nem vezetik be Magyarországon a harmadik oltás lehetőségét.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a gazdaság újraindításába a magyar kormány beavatkozik, mert önmagában ez egy túl lassú folyamat lenne. Kiemelte, szükség van a váratlan és erőteljes kormányzati döntésekre. Az építőanyagok árának drasztikus emelkedésével kapcsolatban azt mondta, októbertől tervben van egy kiviteli korlátozás elrendelése, addig viszont bevezetnek egy állami elővásárlási jogot, illetve egy extra profitadót. Megjegyezte, ez a lépés a lakástámogatás hatékonysága miatt fontos, hiszen a kormány „a kisebb pénzű embereket szeretné támogatáshoz juttatni”. Megemlítette még, hogy a magyar kormány egy hosszú távú, fokozatos béremelést tervez többek között a MÁV, a Volán, a Magyar Posta, valamint további közművek dolgozóinak körében.

Brüsszelből elnyomnak minket

Szóba került az Európai Unió csúcstalálkozóján felmerülő pedofíliaellenes törvénycsomag kérdése. A miniszterelnök úgy fogalmazott, „Magyarország szokva van a uniós ellenálláshoz”.

„Brüsszelben megfigyelhető egy gyarmattartó, Übermensch tempó”

– magyarázta, utalva ezzel a holland miniszterelnök kiszólására, miszerint Magyarország akár távozhatna is az Európai Unióból. Orbán Viktor úgy látja, a nyugati országok kormányfői ezzel a gyarmattartó hozzáállással nem gondolják át, mit mondhatnak egy másik ország népére és törvényeire, sőt erkölcsileg felsőbbrendűnek tartják magukat, de „a szabadságszerető magyar nép ezt szereti”.

Kifejtette, Európában a vita arról szól, kire tartozik a gyermekek szexuális nevelése. Felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar kormány ezzel a törvénnyel csak a 18 éven alattiak védelmében szólal meg, mert az álláspontjuk szerint a szülőnek kell dönteni arról, mit mutat meg a gyermekének. Megjegyezte, a Nyugat-Európában tervezett iskolai érzékenyítő kampányok valójában a szülők jogait korlátozzák.

„Magyarország megvédi a homoszexuális emberek jogait”

– mondta. Hozzátette, az európai ellenzők valószínűleg nem az ügyben érdekeltek, hanem csak Magyarországot próbálják lejáratni, és véleménye szerint „emögött a Soros-hálózat állhat”. Orbán Viktor a nemváltásról is elmondta a véleményét: van, hogy az ember nem jön be mindenkinek, vannak csalódások, viszont szerinte az nem válasz, hogy arra buzdítjuk őket, változtassanak nemet, hanem az, hogy azzal a fizikai adottsággal próbáljanak együtt élni, amivel rendelkeznek, és találják meg így a helyüket a felnőttvilágban.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 2-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)