Orbán Viktor: Felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell számolni

2020. március 13., 08:10

Szerző:

A békebeli demokrácia és a háborús helyzet közötti fázis ez

- mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban a koronavírussal kapcsolatban.

A miniszterelnök sokáig gondolkodott azon, hogy bevezessék-e a veszélyhelyzetet, de végül úgy döntött, meghozzák. Orbán szerint a két hetes periódust meg fogják hosszabbítani, mert a koronavírus ezt indokolja. „Két hét múlva nem lesz jobb a helyzet, csak rosszabb lesz” – mondta.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszterelnök szerint „azzal kell számolnunk, hogy az életünk megváltozik. A járvány megállítására intézkedéseket kell tenni, bajban lesz a gazdaság,

„felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell szembenézni”.

A magyar jogrend azonban fel van készülve az ilyen rendkívüli helyzetekre, a kormány pedig nem fog habozni, él a rendkívüli jogrend adta lehetőségekkel. A kabinet a vírus terjedésének megállítására fog törekedni, ezért Orbán elismételte, hogy például akik külföldről térnek haza, azok karanténba kerülnek.

„Kellene még fegyelmezettség is, de ebben is jobban állunk, mint várható volt"

- mondta Orbán, aki hozzátette, hogy a pénzügyi erőforrásokat most a járvány terjedésének megakadályozására fordítják. Azt fejtegette, ma az a tudásunk van, hogy a koronavírus a gyerekeket nem fertőzi meg, illetve anélkül megy rajtuk keresztül, hogy ez megbetegítené őket, ezért szükségtelen bezárni az iskolákat.

„Ha az lesz a tudásunk, hogy a gyerekek is veszélyben vannak, akkor bezárjuk a közoktatási intézményeket is. Nem a gyerekek vannak veszélyben, hanem az idősek”

- reagált arra, miért csak az egyetemeken rendeltél el a távoktatást. Már eleve az egyetemek bezárásáról is sokat gondolkodtak,

„és azért léptünk, mert sok a külföldi. Az a tapasztalatunk, hogy Magyarországra is a külföldiek hozták be a vírust”,

pontosabban az irániak.

Orbán szerint arra kell koncentrálni, hogy az egyéni megbetegedésekről ne lépjünk át a gócpontokra, azaz a csoportos megbetegedésekre, de

„nem fogadnék arra, hogy nem jutunk el” a gócpontokig,

és akkor majd azért kell küzdeni, hogy ne legyen tömeges, mint ahogy az már az olaszoknál és a franciáknál van.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.