Orbán Viktor: Felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell számolni

2020. március 13., 08:10

Szerző:

A békebeli demokrácia és a háborús helyzet közötti fázis ez

- mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban a koronavírussal kapcsolatban.

A miniszterelnök sokáig gondolkodott azon, hogy bevezessék-e a veszélyhelyzetet, de végül úgy döntött, meghozzák. Orbán szerint a két hetes periódust meg fogják hosszabbítani, mert a koronavírus ezt indokolja. „Két hét múlva nem lesz jobb a helyzet, csak rosszabb lesz” – mondta.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszterelnök szerint „azzal kell számolnunk, hogy az életünk megváltozik. A járvány megállítására intézkedéseket kell tenni, bajban lesz a gazdaság,

„felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell szembenézni”.

A magyar jogrend azonban fel van készülve az ilyen rendkívüli helyzetekre, a kormány pedig nem fog habozni, él a rendkívüli jogrend adta lehetőségekkel. A kabinet a vírus terjedésének megállítására fog törekedni, ezért Orbán elismételte, hogy például akik külföldről térnek haza, azok karanténba kerülnek.

„Kellene még fegyelmezettség is, de ebben is jobban állunk, mint várható volt"

- mondta Orbán, aki hozzátette, hogy a pénzügyi erőforrásokat most a járvány terjedésének megakadályozására fordítják. Azt fejtegette, ma az a tudásunk van, hogy a koronavírus a gyerekeket nem fertőzi meg, illetve anélkül megy rajtuk keresztül, hogy ez megbetegítené őket, ezért szükségtelen bezárni az iskolákat.

„Ha az lesz a tudásunk, hogy a gyerekek is veszélyben vannak, akkor bezárjuk a közoktatási intézményeket is. Nem a gyerekek vannak veszélyben, hanem az idősek”

- reagált arra, miért csak az egyetemeken rendeltél el a távoktatást. Már eleve az egyetemek bezárásáról is sokat gondolkodtak,

„és azért léptünk, mert sok a külföldi. Az a tapasztalatunk, hogy Magyarországra is a külföldiek hozták be a vírust”,

pontosabban az irániak.

Orbán szerint arra kell koncentrálni, hogy az egyéni megbetegedésekről ne lépjünk át a gócpontokra, azaz a csoportos megbetegedésekre, de

„nem fogadnék arra, hogy nem jutunk el” a gócpontokig,

és akkor majd azért kell küzdeni, hogy ne legyen tömeges, mint ahogy az már az olaszoknál és a franciáknál van.

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.