Orbán Viktor érdekes dolgokat ígért a Kossuth Rádióban

Bizonyos támogatások megkétszerezésére készül a magyar kormány, illetve a járvány eldurvulása esetén is bevetnek egy eddig nem használt eszközt.

2021. november 26., 08:46

Szerző:

„2022 január 1-től jelentősen csökkentjük a munkát terhelő adókat, 750 milliárd forintot osztunk szét a vállalkozók között” – jelentette ki Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette, a vállalkozóktól ezért cserébe a garantált bérminimum és a minimálbér emelését kérte a magyar kormány.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a magyar baloldal mindig adót emelne, míg a jobboldal és a nemzeti kormány adót csökkentene. Szerinte az előbbi módszer munkanélküliséget idéz elő, míg most állítása szerint szinte nincs munkanélküliség Magyarországon, sőt inkább munkaerőhiány van. Úgy látja, ha jól van szabályozva az adók mértéke, az a gazdaságnak is jót tesz. Kiderült, a következő években

a kormány a babakötvényhez tartozó támogatás összegét is megduplázza majd, amelynek kamata az inflációhoz számított három százalék.

Járványhelyzet és a gyermekek oltása

Szóba került a harmadik oltás fontossága és az oltási akcióhét sikeressége is, amelyről Orbán Viktor bejelentette, még egy héttel meghosszabbítják, olyan sikeresnek találta a kormány. Elárulta, Magyarországon a harmadik adag vakcinát kérők aránya húsz százalék körül mozog, míg az európai átlag ennél jóval alacsonyabb, körülbelül hat-hét százalék. Ennek köszönhetően „akár nagy karácsonyunk is lehet”, jegyezte meg. „Nincs kizárva a lezárás, de minden rosszat szeretnék elkerülni” – hangsúlyozta. Úgy látja, a fertőzések megfékezése esetén nem lesz szükség a szlovákiaihoz és az ausztriaihoz hasonló szigorú lezárásokra. A gyerekek oltásával kapcsolatban hozzátette, a kutatók tudományosan bizonyították, hogy a Pfizer nem jelent kockázatot, így decemberben biztonságosan megkezdődhet Magyarországon az öt és tizenkét év közöttiek országa, amelyhez a kormány összesen két millió vakcinát szerzett.

A miniszterelnök kiemelte, az orvosok és az ápolók emberfeletti munkát végeznek, és továbbra is kitartanak. Szerinte a munkájukat segítő intézkedéseket meghozták, hiszen „soha nem látott orvosi béremelés történt, az ápolók bérét is összességében hetven százalékkal megemelték az elmúlt négy évben”. A miniszterelnök biztosított minden kételkedőt, hogy az ágyak, a lélegeztetőgépek, vakcinák és a különféle orvosságok rendelkezésre állnak, illetve azt is leszögezte, egyelőre még van elég ember.

„Van egy ki nem nyitott járványkórházunk, amelyet szükség esetén be tudunk vetni”

– nyilatkozta megjegyezve, hogy a magyar egészségügyi kapacitást nagyságrendekkel nagyobbnak értékeli, mint a nyugati szomszédainkét. Arra vonatkozóan, hogy ezt milyen adatokból szűrte le, nem mondott konkrétumokat.

A magyar kormány szerint nő a migrációs nyomás

 „Az idei évben mintegy százezer illegális migráns tartóztattak fel a magyar határon” – mondta Orbán Viktor. Három oldalról érzékeli a migrációs nyomást: Olaszország felől, a lengyel-belarusz határról, illetve a magyar-szerb határon. Úgy fogalmazott, hogy a megállított százezer ember mind be akart törni Magyarország területére, akiket a magyar határvédelem visszaszállított a kerítésen túlra. Szerinte ez jogos, mivel illegális bevándorlókról van szó, és a legális mód az lenne, hogy a bevándorló a belgrádi magyar nagykövetségen kéri a papírjai elbírálását. Megjegyezte, Brüsszeltől a határvédelem költségeinek megtérítését várja. Ezek után az afgán helyzettel kapcsolatban fejtette ki, hogy minden nap harminc-harmincötezer ember indul meg Európa felé, amely a magyar-szerb határon fog érződni pár hónapon belül.

A rezsicsökkentés kérdése

„Két oldalról támadják a magyar családokat: egyrészt a baloldal, másrészt Brüsszelen keresztül a multik”

– elemezte Orbán Viktor a szerinte kialakult helyzetet a rezsiárak növekedésével kapcsolatban. Úgy látja, az áram és a gáz világpiaci változásai súlyos terhet rónak a családokra, a kormány éppen ezért alacsony szinten tartja az árakat. Mint mondta, „őt nem a piac érdekli, hanem a magyar emberek, a rendszer pedig 2013 óta működik”. A miniszterelnök úgy fogalmazott, nem érdemes beleesni a baloldal csapdájába, akik szerint a piac egy orákulum, és meghatároz mindent. Úgy látja, az igazságos az, ha a szolgáltatók tisztességes profitot termelnek, de nem szállnak az egekbe az árak. A végén a közelgő választásokra hívta fel a figyelmet ezzel kapcsolatban is mondván, a baloldal ilyen szempontból veszélyt jelent. A rezsicsökkentés gyakorlata egyébként egyes politológusok és természetvédők szerint sem tartható hosszú távon, erről itt és itt írtunk részletesebben.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő érkezik a közmédia óbudai székházába, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. november 26-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (b). fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

 

 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.