Vidéken is kötelező lesz a maszk, Budapesten életben maradnak a kijárási korlátozások - ezek voltak Orbán Viktor bejelentései

2020. április 29., 19:55

Szerző:

A koronavírus-járvány 49. napján a védekezés első szakasza lezárult - jelentette be Facebook-oldalára feltöltött videójában a miniszterelnök. Orbán Viktor köszönetet mondott mindenkinek, aki segített a védekezés "embert próbáló munkájában."


Úgy látja, ennek köszönhetően a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is, ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül marad. Jelezte, a vírus elleni védekezés új szakaszba lép. 

"Megpróbáljuk Önökkel közösen, megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországot. De fokozatosan, és szigorú menetrend szerint kell eljárni."

Mindez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területeken élők feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani. A kormányfő emlékeztetett, a fertőzés a fővárosban és a környékbeli településeken összpontosul a legjobban. Ezért itt a kijárási korlátozások életben maradnak. 

Vidéken a kijárási korlátozás helyére új szabályozások lépnek életbe.

Ezek pedig a következők: 

  • az üzletek korlátozás nélkül kinyithatnak
  • az éttermek, a kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak
  • a szabadtéri strandok látogathatóak lesznek
  • péntektől az anyák napjára tekintettel a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak bárhol az országban


Azonban a másfél méteres távolság megtartása, valamint a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz - mondta a miniszterelnök. Az időseknek fenntartott vásárlási korlátozásokat fenntartják. Jelezte, a pontos részleteket csütörtökön ismertetik. 

Hangsúlyozta, ezeket az intézkedéseket kéthetente felülvizsgálják.  

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.