Orbán Viktor: Hálásak vagyunk Jacques Delors-nak azért, amit értünk tett

Hálásak vagyunk Jacques Delors-nak azért, amit értünk tett – mondta a magyar miniszterelnök a TF1 francia televíziónak pénteken Párizsban, ahol részt vett az Európai Bizottság december 27-én elhunyt volt elnökének búcsúztatásán.

2024. január 6., 07:45

Szerző:

Orbán Viktor emlékeztetett: Jacques Delors 1989-ben, a kommunista rendszer idején látogatott el Magyarországra.

„Az átmenetre készültünk, én az antikommunista ellenállási mozgalomban tevékenykedtem, és neki volt bátorsága eljönni még az első (szabad) választások előtt” – közölte.

Magyarországon „ezért olyan európai vezetőként emlékezünk rá, mint aki harcolt vagy legalább megpróbált tenni valamit a szovjet megszállás alatt lévő közép-európai országok szabadságáért és szuverenitásáért”. Hozzátette: „mi, magyarok nagyon hálásak vagyunk neki azért, amit értünk tett”.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök ebédre érkezik Jacques Delors néhai francia miniszter és az Európai Unió Bizottságának elnöke előtt tartott nemzeti tiszteletadást követően a párizsi Elysee palotába 2024. január 5-én. Delors, az euró létrehozásának kulcsfigurája 2023. december 27-én halt meg, 98 évesen. Dimitar DILKOFF / AFP)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.