Orbán a Fidesz kongresszusán: komolyan vehető ellenfél nélkül maradunk

2019. szeptember 29., 15:31

Szerző:

Újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökévé vasárnap a kormánypárt 28., tisztújító kongresszusán, Budapesten. A kormányfőt 1406 szavazattal választották meg a küldöttek pártelnöknek. Tisztújításra kétévente kerül sor a párt alapszabálya szerint.

A kongresszus újraválasztotta alelnöknek Novák Katalint (1396 szavazat), Kubatov Gábort (1392 szavazat) és Németh Szilárdot (1359 szavazat), a tisztségről leköszönő Gulyás Gergely helyére pedig Kósa Lajost (1387 szavazat) választották meg.

A választási procedúrák után a beszédek következtek, de a fő eseménynek Orbán Viktor szónoklata ígérkezett. Beszéde első részében a kormányfő így szólt: „Ha a szövetségeseinket is ide számítjuk, akkor ráadásul Magyarország legrégibb, legmélyebb hagyományokkal, legerősebb lelkiséggel rendelkező politikai közösség vagyunk (...) A magamfajta faluról jött és utcai harcok világához szokott férfiaknál az érzelgősség a gyengeség jele, folytatta, de őt ez a fajta támogatás és szeretet igenis meghatja, megérinti, sőt, néha megrendíti” - mondta a miniszterelnök, egyúttal felidézve a Magyarországra látogató Chuck Norrisnak is előadott öndefinícióját, amely szerint ő egy utcai harcos („street fighter”).

Orbán a bajtársiasságot nevezte a Fideszen belüli legfontosabb összetartó erőnek. Szerinte az összetartás a magyarázata annak, ők miért vannak fent, és az egymást támadó baloldal miért van lent. Ronald Reagan mondását átalakítva a kormányfő ezt nevezte a tizenegyedik parancsolatnak: Ne mondj rosszat a fideszest társadról!

„Ahogy komolyan vehető ellenfél nélkül maradunk, ez is egyre fontosabbá válik” - mondta Orbán, valószínűleg a fideszes és KDNP-s helyi belháborúkra utalva.

Orbán szerint a Fidesz generációs megújulása jól halad, sok fiatal jön támogatónak, képviselőnek, miniszternek. Hozzátette: a Fideszben az az ökölszabály, ha valaki nagyon akar egy pozíciót, akkor azt semmiképp nem kaphatja meg. Mert a sóvárgás vége csak bukás lehet; politikai, szakmai, de leginkább emberi. A legfontosabb szabály, hogy itt munkát osztanak, nem pozíciót, de főként nem hatalmat.

A Fidesz tisztújító kongresszusa Budapesten A Fidesz tisztújító kongresszusa Budapesten
Fotó: Szigetváry Zsolt

„Demokrácia igen, liberalizmus nem” - foglalta össze a Fidesz politikáját Orbán, aki elismételte a szokásos kettős rendszerváltási elméletét: az elsővel a szovjet világot szüntettük meg", mondta, a másik pedig gyakorlatilag a 2011-es Alaptörvény elfogadásakor történt meg, ami a Fidesz történetének is csúcspontja.

A miniszterelnök ezután az eredményeket taglalta: 2010 óta egymillió ember tört ki a szegénységből, és folytatni kell a munkát, majd hozzátette: „Mi leszünk az a párt, ami elmondhatja magáról, hogy felszámolta a szegénységet Magyarországon”.

Orbán természetesen felmondta a kötelezőt is: a Soros-féle álcivil szervezetek a bevándorlás elősegítésén munkálkodnak, az EU költségvetése sem arra való, hogy a nekik tetsző csapatokat, médiát, bevándorlást támogató szervezeteket finanszírozzák belőle. A Washington-Brüsszel balliberális hálózatai jelentik a legnagyobb veszélyt "békés életünkre" - vélte a pártelnök. Orbán beszélt a keresztény szabadság elméletéről is, amit már egyszer pedzegetett. Ez az ideológia szerinte szemben áll a liberalizmussal, ami Orbán vélekedése szerint egyenlő az internacionalizmussal, azonos neműek házasságával, a drogokkal, a bevándorlással, a „multikulturális zagyvalékkal”, az erőszakkal és terrorral.

Orbánnak arra is jutott egy pár pillanata, hogy a kivégzett Népszabadságon viccelődjön. Egy 2009-es Népszabadság szám címeit kezdte idézni a 2010 előtti évek rossz példáiként, előtt viszont megjegyezte:

„Tudjátok, az egy újság volt.” - mondta a kormányfő, amit nevetés és taps követett a nézőtéren.

Üzent az új olasz miniszterelnöknek is: "Átvesszük az olasz államhatár egyes szakaszainak védelmét, vállaljuk jelentős számú migráns hazaszállítását oda, ahonnan jöttek. Egy szavadba kerül, megyünk is." - mondta Orbán, de nehéz megérteni mire gondolt. Magyar határőrök az olasz tengeri határon? Magyar repülőkkel szállítanak haza a migránsokat? Ezt Orbán végül nem tisztázta.

Ezután Pécs és Miskolc fideszes polgármester-jelöltje mellett kampányolt és azt mondta, "már csak a szegedieket nem értjük, miért akarnak kimaradni a fejlődésből." Azt is mondta, ha Botka marad, migránsokat telepítenek a városba.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.