Orbán Viktor: Egy centiméterre voltunk attól, hogy kilépjünk az Európai Néppártból

2020. január 17., 08:47

Szerző:

Egy centiméterre voltunk attól, hogy kilépjünk az Európai Néppártból - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról, hogy csütörtökön az Európai Parlamentben a néppárti képviselők többsége is megszavazta Lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás folytatásáról szóló határozatot.

A miniszterelnök szerint az nem volt meglepő, hogy a „bevándorláspárt többség”  lenézi Magyarországot, de az igen, hogy az Európai Néppártban is vita volt a határozati javaslatról.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor szerint a Fidesz végül azért döntött úgy, hogy marad, mert a spanyol, a francia és az olasz néppárti EP-képviselők kiálltak Magyarország mellett. – Ez adott reményt arra, hogy lehet változást elérni, a Fidesz azonban már nem lenne az Európai Néppárt tagja, ott ugyanis, ha a szövetségesei elárulják, a pártnak nincs keresnivalója. Úgy vélte, nem igaz, hogy Magyarország pozíciója romlana a kilépéssel. Egyrészt azon az alapon, mert a Fidesz nem hoz Magyarország számára kedvezőtlen döntéseket, másrészt az államközi kapcsolatokat nem lehet összekeverni a pártkapcsolatokkal. A költségvetési vitában vannak az országnak szövetségesei és erős érvei, a vétójogról nem is beszélve.

Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy az egész 7. cikkely szerinti eljárást elindító Sargentini-jelentést is megszavazta a néppárti EP-képviselők többsége, a konzervatív pártcsaládban politizáló spanyol, francia és olasz EP-képviselők pedig akkor is a kiálltak a Fidesz mellett, szóval aligha ezen múlott az, hogy Orbán Viktor pártja nem lépett ki.

Ettől függetlenül a miniszterelnök szerint a helyzet nem maradhat így. Csütörtökön már tárgyalt erről Sebastian Kurz osztrák kancellárral az Osztrák Néppárt vezetőjével, de asztalhoz ül Donald Tusk EPEP-elnökkel és a németekkel is, utána hoz döntést hoz. Ha az Európai Néppárt nem áll ki mellettük, egy új európai kereszténydemokrata mozgalmat kell indítani, amihez szerinte lesznek szövetségesek.

A miniszterelnök szerint egyébként a csütörtöki szavazás a Soros-hálózat műve, és miután Soros György politikai befolyást vásárol, ő a világ első számú oligarchája, aki „maffiaszerű hálózaton” keresztül gyakorol befolyást. Ha Soros György megfújja sípját, lendülnek a tollak, és lejáratnak egy politikust az újságírók. Őt már nyolcszor ölték meg és nyolcszor támadt fel, tehát nem fél, mert már ismeri a rendszert. Más viszont igen, és ezért inkább hallgat – vette elő újra az agyrémeit a miniszterelnök.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.