Orbán Viktor elutasíthatta az EP-és tényfeltárókkal való találkozást

A miniszterelnök állítólag nem kíván a jogállami normák érvényesülése után nyomozó képviselőkkel találkozni.

2021. szeptember 28., 06:57

Szerző:

A hét második felében az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának héttagú tényfeltáró küldöttsége Magyarországra látogat. A delegáció elsősorban a jogállami normák érvényesülését hivatottak ellenőrizni. A Népszava információi szerint az egyelőre nem végleges napirend alapján Varga Judit, igazságügyminiszter  és Pintér Sándor, belügyminiszter fogadja az EP-képviselőket.

A tényfeltáró delegáció Orbán Viktort is megkereste, de a lap brüsszeli forrásai szerint a miniszterelnök elutasította a találkozást. A küldöttség tagjai Karácsony Gergely, főpolgármesterrel, fideszes és ellenzéki parlamenti képviselőivel, továbbá ellenzéki pártok vezetőivel, számos független és kormánypárti újságíróval, társadalomkutatóval, civil szervezet vezetőjével is fognak megbeszélést tartani.

A küldöttségbe az EP mindegyik frakciója egy-egy tagot delegált, a liberálisok a Momentum politikusát, Donáth Annát bízták meg, aki így az egyetlen magyar tagja a küldöttségnek. A lap információi szerint a fideszes Hidvéghi Balázs is jelentkezett a delegációba a „kiegyensúlyozottság” érdekében, de nem valószínű, hogy részt vehet a látogatáson, mivel nem tagja a szakbizottságnak.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)