Orbán Brüsszelből jelentkezett be: „Igen a békére, nem a szankciókra!”

Új Facebook-videót osztott meg a miniszterelnök, amit helyzetjelentésnek szánt a brüsszeli EU-csúcsról. Támogatják Ukrajna EU-s tagságát, de nem akarnak több szankciót az azt megtámadó Putyin ellen.

2022. június 23., 20:46

Szerző:

„Igent mondunk Ukrajna európai uniós tagságára, igent mondunk a békére és nemet mondunk a további szankciókra!” – ezt hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki, Brüsszelből feltöltött, új Facebook-videójában. Az EU-csúcs előtt Orbán elmondta, már tárgyaltak az unióhoz csatlakozni kívánó, nyugat-balkáni országok képviselőivel délelőtt, délután az EU többi vezetőjével Ukrajna helyzetét tárgyalják át, holnap pedig Európa gazdasági helyzetéről is szó lesz.

Orbán ismét hangsúlyozta, az unió tagállamainak súlyos gazdasági helyzetére való tekintettel Oroszország ellen a magyar kormány további szankciókat nem támogat, úgy fogalmazott, „Európa háborús inflációtól szenved,” ebben a helyzetben pedig újabb szankciós ötletekkel előhozakodni szerinte felelőtlenség.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. fotó: JOHN THYS / AFP)

Ausztria panaszt emel az Európai Bíróságnál az Európai Parlament szerdai döntése miatt, amellyel az uniós képviselőtestület plénuma az Európai Bizottság előterjesztésére a nukleáris- és földgázenergiát „zöld és fenntartható” átmeneti energiaforrásnak minősítette – jelentette be az osztrák környezetvédelmi, energiaügyi és innovációs miniszter.