Orbán Viktor szerint Manfred Weber alkalmatlan ez Európai Bizottság vezetésére

2019. május 6., 17:15

Szerző:

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral tartott sajtótájékoztatót hétfőn a magyar kormányfő Budapesten, amelyen világossá tette, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, Manfred Webert alkalmatlan jelöltnek tartja az Európai Bizottság vezetésére. – Baráti tárgyalásokon vagyunk túl, a kétoldalú kapcsolatok rendezettek és sikeresek – kezdte Orbán Viktor, aki szerint fontos kérdés volt az európai biztonság és a határvédelem kérdése, hiszen Magyarország Ausztria határszakaszát is védi, ráadásul mióta jobboldali kormány van Ausztriában, azóta az osztrák kormány is bevándorlóellenes.

Hozzátette: azért is értett egyet mindenben az osztrák politikussal, mert mindketten változást szeretnének Európában,

fontosnak tartják a keresztény értékeket, és ellenzik a bevándorlást.

– Ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép együttműködik a jobboldallal, akkor ez Európában is megtörténhet – mondta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor és az osztrák alkancellár sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az osztrák alkancellár az európai parlamenti választásokról is beszélt, feltételezi, hogy a hazafias pártok erősödni fognak, és először a történelem során egy hazafias európai frakció is létrejöhet. Ezért azt is reméli, hogy az Európai Néppárt felülbírálja a hazafias pártokkal szembeni kirekesztés politikáját.

Orbán Viktor elmondta:

ebben a pillanatban úgy fest, hogy a bevándorláspárti politikai erők előnyben vannak, de a hazafias pártok előretörésével kiegyensúlyozottabb helyzetet fog eredményezni.

Ezután kifejtette, a jelenlegi jelöltekről úgy gondolja, hogy alkalmatlanok az Európai Bizottság vezetésére. A Reuters rákérdezett, hogy ezzel Manfred Weberre is gondolt-e, a válaszában pedig Orbán egyértelművé tette az álláspontját.

–A magyar miniszterelnököt a magyar választópolgárok bízták meg,

Weber pedig azt mondta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván bizottsági elnök lenni.

Ez olyan súlyos mondat, hogy ezek utána a magyar kormány nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira. Sajnáljuk, hogy így alakult, de nekünk ezt figyelembe kell vennünk. Keressük a megfelelő jelöltet – tette hozzá Orbán.