Orbán először beszélt a szenvedélyről

Fiala János KeljFelJancsi című műsorában több témáról is beszélgetett Navracsics Tiborral.

2021. november 26., 12:01

Szerző:

„Nem akartam kekeckedni, nem az volt a célom, hogy a felelős legyen meg, hanem hogy rámutassak arra, hogy van Magyarországon – vélhetően nem egyedüliként – olyan város, ahol egy filmet pusztán a témája miatt nem mutatnak be, de nem tudom, hogy a döntést ki hozta meg”  – reagált a KeljFelJancsiban Navracsics Tibor a műsorvezető felvetésére. Fiala János előzőleg elmondta, hogy az ATV Csatt című műsorában téma volt az Elkxrtuk nem vetítése Tapolcán. A történetet a műsor egyik vendége, Kálomista Gábor producer Tapolca város polgármesteréhez, annak politikai színezetéhez kötötte (Dobó Zoltán, Jobbik). (Előzmény: Navracsics Tibor november 8-i levelet írt a tapolcai városi mozi vezetőjéhez, melyben megkérdezte: „milyen megfontolás, netán utasítás áll a döntés mögött ”, hogy a filmet nem vetítik?)

Hogyan utazhatunk a jövőben az EU-ban?

Az Európai Bizottság kísérletet tesz arra, hogy egy egyénekre szabott európai standardot állapítson meg az uniós COVID-igazolvánnyal rendelkezők utazására vonatkozóan – ismertette Navracsics Tibor. Jelen pillanatban országonként változóak az utazási feltételek, és a kínai és az orosz védőoltás továbbra sem számítanak az EU-ban elismert vakcinának, bár a kínai már közel áll hozzá –, mondta a politikus.

Államfő- és kormányfőválasztás akadályoztatás esetén (Csehország, Magyarország)

Petr Fiala cseh politikus korábban tervezett – jelenleg elhalasztott – kormányfővé kinevezése kapcsán a műsor vendége elmondta: „Hagyományosan, parlamentális berendezkedéseknél úgy szokott lenni, hogy ha az államfő akadályoztatva van, vagy nincs államfő, akkor az adott törvényhozás elnöke veszi át az ő funkcióit. (…) [Csehországban] most szerintem már megalakult a képviselőház, és ebben az esetben, ha hivatalosan megállapítják, hogy az államfő akadályoztatva van (…), akkor a képviselőház elnöke is” kinevezhetné. Mi lenne az eljárás abban az esetben, ha a magyar miniszterelnök altatásban történő kivizsgálásnak vetnék alá? – kérdezte a műsorvezető. „Magyarországon más a helyzet: Orbán Viktor kormányfő, egy testületnek, a kormánynak a vezetője, tehát adott esetben a miniszterelnöki hatásköröket átruházhatja, mint ahogy volt már erre példa, amikor elment szabadságra. Utoljára ilyenre, emlékezetem szerint, Antall József betegsége idején került sor” – tette hozzá. A miniszterelnöki hatáskör egyébként átruházható, de nem szükségszerű, szokás kérdése – mondta Navracsics.

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde a Nézőpont Intézet 15. éves jubileumán

Milyen fontos szerepe volt a Nézőpont Intézet megalakításában? – tette fel a kérdést Fiala. Bár formálisan sosem volt az intézet tagja, ugyanakkor ott volt az alapításánál, és sokat segített – válaszolta Navracsics. Furcsa beszéd volt, sohasem szokott arról beszélni a miniszterelnök, hogy a politikához intellektuális szenvedély is kell. Előfordult, hogy szenvedélyes volt, máskor nem, de erről először beszélt nyilvánosan tudtommal” – foglalta össze véleményét Fiala János, és néhány olyan elismerő mondatot idézett a miniszterelnöktől, melyek interjúalanyával voltak kapcsolatosak, többek között: „Én Navracsics Tibortól tanultam, hogy a politikában az érvek csatáját is meg kell nyerni” – szólt az idézet Orbán Viktor miniszterelnöktől, amit nem kommentált Navracsics, mondván ebből nem lehet jól kijönni.

A veszprémi kéziklub lesz a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa reklámhordozója

„Sajátos manőverrel radírozza le a veszprémi önkormányzat a veszprémi kéziklub adósságát” – idézte a műsorvezető a 24.hu portál cikkét, amelyben arról írtak, hogy a „Veszprém Handball Team Zrt. bő 600 millió forinttal tartozik a[z önkormányzati tulajdonban lévő] Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft.-nek”. Porga Gyula polgármester javaslata szerint a kéziklub adósságát vállalja át az önkormányzat, ellentételezésként a csapat reklámhelyeket biztosít a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa hirdetéseinek, reklámjainak. „Veszprémnek nincsen értékesebb reklámhordozója jelen pillanatban, mint a kézilabdacsapata. Ez azt jelenti, hogy az Európa Kulturális Fővárosa reklám ott lesz Európa számos jelentős városában, több ezer ember fogja látni mérkőzéseken, a Veszprém kézilabdacsapatnak az arculatában, hirdetésekben megjelenik. Igen.” – zárta szavait Navracsics Tibor, veszprémi polgár.

A műsort (további témákkal) itt tekinthetik meg:

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor beszédet mond a Magyar Parasport Napja és a Magyar Paralimpiai Bizottság alapításának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban 2018. február 22-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)