Orbán: az egészségügyi dolgozók 20 százaléka fog megfertőződni, Karácsony Gergely nem tud megbirkózni a Pesti Úti Idősek Otthona vezetésével

2020. április 10., 08:31

Szerző:

Az egészségügyi dolgozók, orvosok és ápolók 20 százaléka fog megfertőződni

– ezt Orbán Viktor jelentette ki nagypénteki rádióinterjújában a Kossuthon. A miniszterelnök szerint azt már sikerült elérni, hogy a járvány lassan terjedjen, és a lassítással lehetőség van arra, hogy az egészségügyi rendszer legyen felkészülve arra, ami majd jön.

„Amikor nagy terhelés alatt leszünk, 7500-8000 intenzív ágy és lélegeztető készülék kell majd. Normálisan 2000 ilyen készülék van az országban, ezt kell felfuttatni és személyzetet is biztosítani, akik tudják ezt kezelni” – ismerte el. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök szerint egyértelműen nem akarunk spanyol vagy olasz állapotokat a kórházakban, ezért amikor a járvány tetőzik, rendezettség kell a kórházakban, ennek a kulcsa a felkészültség. Mint a sportban, ha jól akarsz teljesíteni, az edzőtáborban is fel kell készülni, mondta

„Vannak országok, amelyekben már látják a fényt az alagút végén, én még nem látom” – mondta Orbán.

Ám „van egy nagy méretű laboratóriumunk, Ausztria”, ahol minden korábban jelentkezik, ezért külön csoporttal figyelteti Orbán a szomszéd országot, „nézem, mi jött be az osztrákoknak és mi nem”.

 

Kijárási korlátozás, önkormányzatok, akcióterv

A kijárási korlátozás határozatlan időre történő meghosszabbításáról a kormányfő azt közölte: nagyon eltérőek az állapotok a különböző településeken, ezeket nem lehet egy országos döntéssel szabályozni. Ezért határoztak úgy, hogy a polgármesterek, ha helyben indokolt, akár további szigorításokat tehessenek. (Igaz, Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem világos, hogy pontosan mivel bővült a polgármesterek jogköre - a szerk.)

Orbán beszélt arról is, hogy a járványt mivel közös erővel lehet csak megfékezni,

ezért volt szükséges, hogy a kormány rendeleti úton megfelezte a pártok finanszírozását 2020-ra, és 34 milliárd forintot elvonjon az önkormányzatoktól.

Mint a kormányfő elismerte, ez persze nem olyan nagy összeg, „de szervezzék át ők is a gazdálkodásukat, mindenki vállaljon valamit, azzal erősítjük is egymást”.

 

 

Mivel egyensúlyozni kell a tehertételek között, nem lehet túl nagy tehert tenni a bankokra sem, mert ha a pénzügyi szektorban „működési zavarok” lesznek, a gazdaság pénzellátása sem fog működni, a vállalkozások nem jutnak hitelhez, így munkahelyeket nem tudnak létrehozni,

és lakossági megtakarítások vesznének el, mondta Orbán.

A műsorvezető felvetette, hogy londoni elemzők dicsérik a magyar kormány gazdasági terveit, de Orbán szerint óvatosnak kell lenni a hírekben „az egykori szovjet tudósoktól a szerepet átvevő rejtélyes londoni elemzőkkel”, de persze legyen igazuk.

 

Ezekről beszélt még:

  • Tartani kell a 2,7-re tervezett, legfeljebb 3 százalékos költségvetési hiányt, még ha most Brüsszel is engedné az 5-10 százalékos hiányt. „Meggyőződésem, hogy pórul fognak járni azok, akik eladósodnak

Azt felakasztják a hitelezők meg a spekulánsok”.

  • „Menni fog a tervünk, ez a terv működni fog. Ez meg fogja oldani a bajokat, ez visszaadja a munkahelyeket és növekedési pályára állítja a gazdaságot. Hiszek benne, hogy néhány hónap múlva azt mondhatom, no látják, működött.”

 

  • Orbán, mint kiderült, a Pesti Úti Idősotthonban – ahol ma reggelre kiderült, 151 fertőzött van – történtek miatt Karácsony Gergelyt hibáztatja: mint mondta, az ellenzék fejében járvány idején sincs nagyon más, mint hogy hogyan tudnának hatalomra kerülni, „de egy idősotthon üzemeltetésével sem tudnak megbirkózni, mondjuk polgármesterként”.
  • Nehéz dolog az otthon maradás húsvétkor, „azért él az ember, hogy lássa a gyerekeit. Az én koromban meg idősebbek már nem tűznek ki nagy ambíciókat, hogy mik akarnak lenni az életben", az unokáikat, gyerekeiket akarják látni, ennek kiemelt időszaka a húsvét. Erről le kel mondani, nem tudok semmi biztató mondani, próbáljuk meg elfogadni, hogy ez a húsvét másmilyen lesz, mint amilyenek eddig voltak.” 

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.